Asimetrik bilgi ve sermaye yapısı kararları: Borsa İstanbul üzerine bir uygulama
Asymmetric information and capital structure decisions: A study on Borsa İstanbul
  1. Tez No: 417676
  2. Yazar: EMİR OTLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS SEVAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı Teorileri, Asimetrik Bilgi, Panel Veri Analizi, Finansman Hiyerarşisi, Dengeleme Teorisi, Capital Structure Theories, Asymmetric Information, Panel Data Analysis, Pecking Order Theory, Trade-off Theory
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Firmanın kaynaklarının birleşimi sermaye yapısını oluşturmaktadır. Sermaye yapısı kararları ise firmanın değerini arttırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada asimetrik bilginin sermaye yapısı kararları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Borsa İstanbul'da 2003–2013 döneminde faaliyet gösteren, çeşitli endekslere dahil 92 firma rassal olarak seçilmiştir. Firma seçiminde finans sektörü firmaları ve holdingler kapsam dışı bırakılmıştır. Çalışmanın ampirik uygulamasında panel veri analiz yöntemi kullanılmıştır. Analize konu bağımsız değişkenlerin belirlenmesinde finansman hiyerarşisi teorisi ve dengeleme teorisi gibi kabul görmüş sermaye yapısı teorileri göz önüne alınmıştır. Analiz sonuçlarına göre Türkiye'de faaliyet gösteren firmaların finansal kaldıraçları likidite açısından asimetrik bilgi endeksinden, nakit akışından, borç dışı vergi kalkanından ve karlılıktaki değişkenlikten negatif yönde etkilenirken, işlem hacmindeki değişim olarak isimlendirilen içeriden bilgi sahibi yatırımcılardan ve özsermaye karlılığından pozitif yönde etkilenmektedir. Öte yandan finansal kaldıraç ile büyüklük açısından asimetrik bilgi endeksi, volatilite açısından asimetrik bilgi endeksi, likidite oranı, finansman maliyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Capital structure is a mix of company resources. The aim of the capital structure decisions is to increase firm value. This study investigates the impact of asymmetric information on capital structure decisions. For this purpose, 92 firms were chosen randomly which have been listed on the Borsa İstanbul in the period 2003-2013. Financial sector and holding firms were excluded. Panel data regression analysis is used for testing the hypothesis empirically. Pecking order theory and trade-off theory were considered in order to determine independent variables. Results show that liquidity asymmetric information index, cash flow, non-debt tax shield, and variance of income impact negatively capital structure decisions for Turkish public firms. Also, it is found that informed traders and return on equity effect positively financial leverage. However, size asymmetric information index, volatility asymmetric information index, liquidity ratio and financial costs have no significant effect on capital structure decisions.