Geri Dön

Efemera koleksiyonlarının derlenmesi, tanımlanması, erişimi ve korunması: İstanbul üzerine bir inceleme

Compilation, identification, access and conservation of ephemera collections: A study on İstanbul

  1. Tez No: 417691
  2. Yazar: AYKUT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ephemera, Istanbul, ephemera collections, museum, library, archive, information-documentation center
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 241

Özet

Bu çalışmanın amacı İstanbul'da efemera türü belgelerin nerelerde bulunduklarının/ kimler tarafından derlendiklerinin tespit edilmesi ayrıca derleme, tanımlama, erişim ve korumalarının nasıl gerçekleştirildiği ve karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik arşivcilik merkezli önerilerde bulunmaktır. Durum çalışmasının yapıldığı bu tezde mülakat tekniği kullanılmıştır. Tezde önceden hazırlanmış sorular İstanbul'da efemera koleksiyonuna sahip kurumların sorumlu veya yetkili kişilerine yöneltilmiş ve ayrıca bu kişilerle mülakat yapılmıştır. Tezin ilk bölümünde efemeranın ne olduğu tanımlanmakta ve efemera türü belgelerin neler olduğu, bunların ne tür kurumlarda bulundukları değerlendirilmiştir. Tezin ikinci, üçüncü ve dördüncü bölümleri İstanbul'da efemera türü belgeye sahip kurumlar incelenmiştir. Bu bölümlerde; sırasıyla, müzeler, kütüphaneler ve arşivler ve bilgi-belge merkezleri ve bu kurumların sahip oldukları efemera türü belgeler konusu değerlendirilmiştir. Bu çalışma sonucunda, İstanbul'da mesleki uygulamalar ve ekonomik bakımdan sorunlar yaşamakta olan bünyesinde efemera türü malzeme bulunduran yerler incelenmiş ve İstanbul'da efemera koleksiyonları bulunduran yerlerin birbirinden farklı derleme, tanımlama, erişim ve koruma sorunlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında bu yerlerdeki koleksiyonların merkezi olarak bir araya getirilmesiyle elde edilebilecek yararların neler olabileceğine dair bir değerlendirme yapılarak karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.

Özet (Çeviri)

The purpose of this study is to make recommendations based on archiving for the solution of problems encountered and on how compilation, identification, access and preservation of ephemera type documents are being done following determining who preserve and compile them and where they are preserved in Istanbul. Interview techniques were utilized for the thesis with case study. Readily-prepared questions were asked to the contact people or authorized officers of the institutions which have ephemera collections in Istanbul and interviews were conducted with those people during preparation process of the thesis. What is defined in the first section of the thesis is the definition of ephemera and the documents named ephemera type and evaluated in what type institutions they are preserved. The institutions with ephemera type documents in Istanbul were examined in the second, third and fourth sections. In these sections; respectively, museums, libraries and archives and information-documentation centers and the ephemera type documents owned by them and their subjects were evaluated. As the result of the study, the institutions and organizations preserving ephemera type materials within their bodies in Istanbul which experience problems in terms of professional and occupational practices and economically were examined and found and determined that these institutions and organizations preserving ephemera type materials within their bodies in Istanbul have different compilation, identification, access and preservation problems from each other. Besides, an evaluation was made pursuant to the benefits that can be obtained as a result of bringing the collections at those places in a center and solution recommendations were presented for the solution of problems encountered after making a final evaluation.

Benzer Tezler

  1. Bir çağdaş sanat paradigması olarak biriktirme sanatı

    The art of accumulation as a contemporary art paradigm

    NİLAY ULUĞ BAKIŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Güzel SanatlarDokuz Eylül Üniversitesi

    Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. SİMBER RANA ATAY

  2. Sosyal ve kültürel boyutuyla Efemera

    Social and cultural dimension of Ephemera

    SEHER İNCEOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Arşivİstanbul Üniversitesi

    Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSHAK KESKİN

  3. Efemera: Ölen fotoğraflar üzerine bir kisa film projesi

    Ephemera: A short film project about dying photographs

    PELİN AYTEMİZ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2007

    Sahne ve Görüntü Sanatlarıİstanbul Bilgi Üniversitesi

    ÖĞR. GÖR. NURŞEN BAKIR

  4. Grafik tasarım ile Efemera ilişkisi ve Sait Maden belgeliği örneği

    Relationship between graphic design and Ephemera, and Sait Maden archive

    NURCAN DURMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    ArşivDokuz Eylül Üniversitesi

    Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. H. YAKUP ÖZTUNA

  5. Efemera sanat olarak kar-buz-kum heykel ve Tükiye'deki uygulamaları

    Snow-ice-sand sculpture as ephemeral art and its applications in Turkey

    NACİ EDİ

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Güzel SanatlarKocaeli Üniversitesi

    Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN YARKIN BİÇER