Öz liderlik, örgütlerin girişimcilik yönelimi ve çalışanların yenilikçi iş davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bir araştırma
An investigation of the relationship between self leadership, entrepreneurial orientation and employees' innovative work behaviour: A research
  1. Tez No: 417700
  2. Yazar: BURCU KÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçi İş Davranışı, Örgütlerin Girişimcilik Yönelimi, Öz Liderlik, Innovative Work Behaviour, Entrepreneurial Orientation, Self Leadership
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 405
Özet
Bu tez çalışmasında, yenilikçi iş davranışı, örgütlerin girişimcilik yönelimi ve öz liderlik kavramları ve bu kavramların birbirleriyle olan ilişkileri araştırılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, örgütlerin girişimcilik yöneliminin çalışanların yenilikçi iş davranışları üzerindeki etkisinde öz liderliğin aracılık rolünü araştırmaktır. Bu tez çalışmanın bir diğer amacı, çalışanların demografik özellikleri açısından yenilikçi iş davranışı, örgütlerin girişimcilik yönelimi ve öz liderliklerinde bir farklılık olup olmadığını araştırmaktır. Bu araştırmanın kapsamını, İstanbul'da faaliyet gösteren mevduat bankaları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi seçilmiştir ve mevduat bankalarında çalışan 404 kişiden anket toplanmıştır. Toplanan veriler doğrultusunda, yenilikçi iş davranışı, örgütlerin girişimcilik yönelimi ve öz liderlik arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, örgütlerin girişimcilik yöneliminin çalışanların yenilikçi iş davranışları üzerindeki etkisinde öz liderliğin tam aracılık rolü bulunduğu sonucuna varılmıştır. Bir diğer sonuç, çalışanların demografik özelliklerinin çoğu yenilikçi iş davranışına, örgütlerin girişimcilik yönelimine ve öz liderliklerine göre ve bu değişkenlerinin boyutlarına göre anlamlı farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, concepts of innovative work behaviour, entrepreneurial orientation and self leadership, and their relationship with each other has been investigated. The main aim of this study is to research the mediating role of self leadership in the relationship between entrepreneurial orientation and innovative work behaviour. Another aim of the study is to investigate whether or not there is a difference in innovative work behaviour, entrepreneurial orientation and self leadership in terms of employee's demographic characteristics. The scope of this research is deposit banks in Istanbul. Survey method is used as data collection method and data is collected from 404 respondents in these deposit banks. Based on these data, it is found that there is a positive and significant relationship between innovative work behaviour, entrepreneurial orientation and self leadership. Results also show that self leadership has a full mediating role in the relationship between entrepreneurial orientation and innovative work behaviour. Another result of the study is most of the demographic characteristics of employees have no significant differences in terms of innovative work behaviour, entrepreneurial orientation and self leadership.