Tüketicilerin taklit ürünlere karşı tutumu: Bursa ilinde bir araştırma
Consumers' attitudes towards counterfeit products: A research in Bursa
- Tez No: 417715
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Taklitçilik, taklit ürünler, tutum, fiyat ve değer bilinci, riskten kaçınma, algılanan risk, öznel norm, görünüş bilinci, yenilik arayışı, dürüstlük, taraftarlık düzeyi, Counterfeiting, counterfeit products, attitude, price and value consciousness, risk averseness, perceived risk, subjective norm, face consciousness, novelty seeking, integrity, the level of spectator
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu çalışmada tüketicilerin, genel olarak taklit ürünlere karşı tutumları ile taraftarı oldukları futbol takımına ait ürünlerin taklitlerine karşı tutumlarının karşılaştırmalı analizinin yapılması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte; fiyat ve değer bilincinin, riskten kaçınma ve algılanan risk faktörlerinin, öznel norm ve görünüş bilincinin, yenilik arayışının ve dürüstlüğün tüketicilerin genel olarak taklit ürünlere karşı tutumlarına ve taraftarı oldukları futbol takımına ait ürünlerin taklitlerine karşı tutumlarına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca taraftarlık düzeyinin, tüketicilerin taraftarı oldukları futbol takımına ait ürünlerin taklitlerine karşı tutumlarına etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın anakütlesi, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Bursaspor futbol takımlarından birini destekleyen bireylerden oluşmakta olup, çalışma Bursa il sınırları içerisinde ikamet eden bireylerle sınırlandırılmıştır. Araştırmada anket yöntemiyle veri toplanmış ve elde edilen veriler, SPSS 20 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, t- testi, varyans analizi (ANOVA) ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Bursaspor taraftarı olarak belirlenen tüketicilerin hem genel olarak taklit ürünlere karşı tutumlarını hem de taraftarı oldukları futbol takımına ait taklit ürünlere karşı tutumlarını etkileyen ve gruplar arasında farklılık gösteren birçok faktör ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to do comperative analysis which is in general consumers' attitudes towards counterfeit products and their attitudes towards counterfeiting of products which they are spectators of football teams. However, it is aimed to examine how price and value consciousness, risk averseness and perceived risk, subjective norm and face consciousnes, novelty seeking and integrity factors influence the consumers' attitudes towards counterfeit products in general and their attitudes towards counterfeiting of products which they are spectators of football teams. In addition to, it is set out to determine the effect of the level of spectator factor on consumers' attitudes towards counterfeiting of products which they are spectators of football teams. The population of the research consists individuals who support one of this football teams : Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Bursaspor. And the study is limited to individuals who live in Bursa. In the research, the data was collected through questionnaire. Furthermore SPSS Statistics 20 was used to analyze data and in data analysis, t-test, analysis of variance (ANOVA) and regression analysis were used. According to the findings; many factors has appeared that differ between the group and both affecting the consumers', who support Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş and Bursaspor football teams, attitudes towards counterfeit products in general and their attitudes towards counterfeiting of products which they are spectators of football teams.