Bulimiya nervoza'da ilk nesneyle ilişkinin Rorschach testiyle değerlendirilmesi
The evaluation of the first object relations in bulimia nervosa with the Rorschach test
- Tez No: 417718
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGİ PİRİM DÜŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bulimiya nervoza, ilk nesne, beden tasarımı, rorschach testi, Bulimia nervosa, first object, body image, Rorschach Test
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez çalışmasının amacı bulimiya nervoza hastalarının ilk nesneyle ilişkilerini rorschach testiyle değerlendirmektir. Çalışmanın araştırma grubu İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Yeme Bozuklukları servisi başta olmak üzere İstanbuldaki çeşitli hastanelerin psikiyatri servislerine ve psikoterapi merkezilerine başvuran, 15-35 yaş aralığında bulimiya nervozalı 17 kadın hastadan oluşmaktadır. Kontrol grubu ise hiçbir psikiyatrik tanı almamış olan ve beslenmeyle ilgili kontrollü bir tutum sergilemeyen 15-35 yaş aralığında 17 kadından oluşmaktadır. Katılımcılara psikanalitik öngörüşme formu ve rorschach testi uygulanmış; ayrıca sosyodemografik veri formunu ve Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YBDÖ)'ni doldurmaları istenmiştir. Araştırmanın amacı rorschach testi yardımıyla bulimiya nervoza hastalarının ilk nesneyle ilişkilerinin incelenmesidir. Her iki grup annesel imgeyle ayrışma, bedeni tasarımlamada güçlük, boşluk ve nesne kaybına yönelik endişe, dürtüsel patlama ve eyleme geçişe yönelik içeriklerin ortaya konuşu açısından ele alınmıştır. Yapılan istatistiksel analiz ve içerik analizi sonuçlarına göre bulimiya nervozalı hastaların ilk nesneyle ilişkilerindeki aksaklıklarla ilintili olarak deforme beden tasarımlarına daha fazla yer verdikleri ve nesne kaybına yönelik endişelerinin daha yoğun olduğu sonucuna ulaşılmış, ayrıca annesel imgeyle ayrışma, boşluk, dürtüsel patlamaya yönelik içerik analizinde önemli veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate bulimia nervosa patients in relation to first object via Rorschach Test. Research group of the study is formed of 17 women patients aged between 15-35 who are diagnosed with bulimia nervosa, applied to mostly Istanbul University Department of Psychiatry of Medical Faculty as well as psychiatry services or psychotherapy centres in various hospitals in Istanbul. Control group includes 17 women aged between 15-35 who had not diagnosed with any psychiatric diagnoses as well as any controlled attitude were not observed related to nutrition. Psychoanalytic pre-interview form has been given to all participants and Rorschach Test application followed; they also have been asked to fill sociodemographic information form and Eating Disorder Examination Questionnarie. The study aims to examine the relation of bulimia nervosa patients with first object using Rorchach Test. Both groups were approached to propound contexts towards differentiation of maternal image, difficulty of body imagination, emptiness and object loss oriented anxiety, implusive explosion and acting out. As the results of statistical analysis and context analysis, it has been precipitated that the patients with bulimia nervosa feature more deformed body images associated with malfunction of first object relations and have object lost intented intensive anxities, additionally significant datas were obtained in differentiation of maternal image, emptiness, implusive explosion intended context analysis.