İstanbul ilinde aile hekimliği birimlerinde görev yapan aile hekimlerinin adölesan yaş grubunda yeme bozuklukları hakkında bilgilerinin ve poliklinik yaklaşımlarının incelenmesi
Examination of the knowledge of family physicians working in family medicine units in Istanbul about eating disorders in adolescent age group and their polyclinic approaches
  1. Tez No: 860727
  2. Yazar: CEMAL KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE DUT, PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Adölesan, Yeme Bozukluğu, Bilgi düzeyi, Family Medicine, Adolescent, Eating Disorders, Knowledge Level
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Aile hekimlerinin adölesan yaş grubunda yeme bozuklukları açısından bilgi düzeyleri, tutumları ve davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İstanbul'da aktif çalışan 286 aile hekimi çalışmaya katıldı. Tüm katılımcılara sosyodemografik bilgi, adölesan dönemi yeme bozuklukları hakkında poliklinik yaklaşımlarını, bilgi düzeylerini ve tutumlarını ölçen 40 sorudan oluşan anket formu çevrimiçi doldurtuldu. Bilgi düzeyini ölçmek için 14 soru soruldu, ilk bileşen 7 soru ve fiziksel bilgi düzeyi olarak, ikinci bileşen 7 soru ve sosyal bilgi düzeyi olarak adlandırıldı. Son olarak tüm soruların bileşiminden bilgi düzeyi toplam puanı hesaplanarak analiz edildi. 14 bilgi düzeyi sorusunun Alfa Cronbach değeri 0,752 bulundu. Bileşen matrisine göre belirlenen fiziksel bilgi düzeyi bileşeninin Alfa Cronbach değeri 0,729, sosyal bilgi düzeyi bileşeninin Alfa Cronbach değeri 0,744 bulundu. Bulgular: Katılımcıların %54,9'u erkek (n=157) olup, %39,9'sı (n=107) pratisyen aile hekimi, %24,5'i (n=129) sözleşmeli aile hekimliği uzmanlığı/aile hekimliği uzmanlığı eğitimi devam eden aile hekimi, %35,7'sı (n=50) uzman aile hekimi idi. Hekimlerin meslek hayatları süresince en çok 1-5 (%39,86) adölesan yeme bozukluğu hastası ile karşılaştıkları ve en çok Anoreksiya Nervoza (%95,8) ve Bulimia Nervoza (%88,11) hastalıklarını bildikleri görüldü. Çalışma süresi >16 yıl olan, SAHU/AHU hekimlerinin ve pratisyen aile hekimlerinin adölesan yeme bozukluğu hastası ile karşılaşmada ilk yapılması gerekenler konusunda bilgi düzeyleri düşük bulundu. Uzman aile hekimlerinin, günlük 41-60 hasta bakan hekimlerin, 6-10 adölesan yeme bozukluğu olan hasta ile karşılaşan hekimlerin, çalışma süresi 6-15 yıl olan hekimlerin bilgi düzeyi puan ortalamaları yüksek olduğu ve yaş ile bilgi düzeyi arasında negatif korelasyon olduğu tespit edildi. Sonuç: Lisans ya da uzmanlık tıp eğitimi boyunca yeme bozuklukları konusunda teorik veya klinik eğitim almanın aile hekimlerinin bilgi düzeyleri üzerine anlamlı katkısı olduğu tespit edildi. Aile hekimlerinin genel olarak bilgi düzeylerinin ortalamanın üstünde olduğu, aile hekimliği uzmanlarının bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu ancak yaş arttıkça bilgi düzeyinin azaldığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to examine the knowledge levels, attitudes and behaviors of family physicians in terms of eating disorders in the adolescent age group. Materials and Method: A total of 286 family physicians actively working in Istanbul participated in the study. All participants completed an online questionnaire consisting of 40 questions about sociodemographic information, outpatient approaches, knowledge and attitudes about eating disorders in adolescence. To measure the level of knowledge, 14 questions were asked, the first component was named as 7 questions and physical knowledge level, the second component was named as 7 questions and social knowledge level. Finally, the total score of knowledge level was calculated from the combination of all questions and analyzed. Alpha Cronbach value of 14 knowledge level questions was 0.752. The Alpha Cronbach value of the physical knowledge level component determined according to the component matrix was 0.729 and the Alpha Cronbach value of the social knowledge level component was 0.744. Results: Of the participants, 54.9% were male (n=157), 39.9% (n=107) were general practitioner family physicians, 24.5% (n=129) were family physicians in contract family medicine residency/family medicine residency training, and 35.7% (n=50) were specialist family physicians. It was observed that the physicians mostly encountered 1-5 (39.86%) adolescent eating disorder patients during their professional life and were most familiar with Anorexia Nervosa (95.8%) and Bulimia Nervosa (88.11%). The knowledge level of SAHU/AHU physicians and general practitioner family physicians with a working period of >16 years about the first steps to be taken when encountering an adolescent eating disorder patient was found to be low. It was found that specialist family physicians, physicians who saw 41-60 patients daily, physicians who encountered 6-10 adolescent eating disorder patients, and physicians with a working period of 6-15 years had higher mean knowledge level scores and there was a negative correlation between age and knowledge level. Conclusion: Receiving theoretical or clinical training on eating disorders during undergraduate or specialty medical education was found to have a significant contribution to the knowledge levels of family physicians. It was found that the knowledge level of family physicians was above average in general, the knowledge level of family medicine specialists was higher, but the knowledge level decreased with increasing age.