İlkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin algılarına göre kendi okul müdürlerinin öğrenen liderlik davranışları
School directors' learning leader behaviors according to the perceptions of teachers who work in primary and secondary schools
  1. Tez No: 417723
  2. Yazar: YILDIRIM BARUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHÇET ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenen lider, öğrenen örgüt, örgütsel öğrenme, öğrenen okul müdürü, öğrenen yönetici, Learning Leader, Learning organization, organizational learning, learning school director, learning leader
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır İli Yenişehir İlçesine bağlı ilkokul ve ortaokullarında görev yapan öğretmenlerin algılarına göre kendi okul yöneticilerinin öğrenen liderlik davranışlarını ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Bu amaçla öğretmenlere uygulanmak üzere, Dağlı (2010) tarafından geliştirilen, geçerlilik ve güvenirliği saptanan ?Öğrenen Liderlik Anketi? kullanılmıştır. Araştırmada evreni oluşturan 53resmi ilkokul ve Ortaokuldan (İlköğretim) rastgele seçilen 24 okula gidilerek buradaki öğretmenlerden 500 kişiye anket uygulanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında SPSS paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Anlamlılık değeri .05 olarak alınmıştır. Yapılan güvenirlik analizi sonucunda ölçeğin cronbach alpha değeri. 98 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada ulaşılan bazı önemli sonuçlar aşağıda verilmiştir. Bu araştırmada ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin algılarına göre yöneticilerin öğrenen liderlik davranışları genel olarak ?bazen? ( =3.33) düzeyinde olduğu saptanmıştır. İlkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin algılarına göre yöneticilerin öğrenen liderlik davranışları öğretmenlerin ?cinsiyet? ?medeni durum? ?branş? ?öğrenim durumu? ve ?kıdemlerine? ilişkin algıları arasında anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir. Ancak çalıştıkları kademeye göre öğretmenlerin algılarında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has intended to reveal the leadership behaviors of the managers of the schools where the teachers work in Primary and Secondary schools around Diyarbakır city, Yenişehir district. For this reason, a trustworthy and reliable questionnaire called 'Learning Leader Questionnaire' which is prepared by Dağlı (2010) has been used on teachers. In the research among 53 formal primary and secondary schools, a questionnaire has been applied to 500 teachers who are randomly chosen from 23 schools. The data have been computed by using SPSS packet programme. The meaning value is calculated as .05. According to the reliability analyze results, the cronbach alpha value scale has been calculated as .98. Some important results from the researches are below. In this result it has been learnt that the Learning Leader Behaviours of the directors level is“sometimes”(X=3.33). It can be said according to the teachers who work with the leaders the level of the learning leaders are 'sometimes According to the sense of the teachers who work in Primary and Secondary schools, there aren't any differences among " gender, marital status, branch, state of education and seniority' in their learning senses. But it has been understood that there has been important differences in the teachers senses according to their working classes.