Mesleki tükenmişlik düzeyleriyle iş motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi: İstanbul ili Maltepe ilçesi Ceza İnfaz Kurumlarında yapılan alan araştırması
- Tez No: 417722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. . İBRAHİM METİN AYCIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İnfaz ve Koruma memuru, Tükenmişlik sendromu, Stres, Ceza İnfaz Kurumu, Motivation, Execution and Protection officer, Burnout Syndrome, Stress, Penal Institution
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada yaptıkları iş itibariyle diğer kamu örgütlerinden ayrılan ve ıslah edilerek yeniden topluma kazandırılan kişilerin barındırıldığı kurumda görev yapan personelin Mesleki Tükenmişlik Düzeyleriyle motivasyonları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evreni, İstanbul ilinde bulunan açık ve kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında çalışan İnfaz ve Koruma Memurlarıdır. Amacı gerçekleştirmek için araştırmanın örneklemi ise bu ilde bulunan dört kapalı ve bir Açık Ceza İnfaz Kurumunda çalışan 300 İnfaz ve Koruma Memurudur. Anket formunda yer alan sorular çoktan seçmeli sorulardır. Anket çalışmasında toplam 42 adet soru sorulmuştur. Birinci bölümde; çalışanlara ait demografik verilerin elde edilmesi amacıyla yedi sorundan oluşan cinsiyet, yaş, medeni hali, eğitim durumu gibi kişisel özelliklerini öğrenmeye ilişkin sorular yer almaktadır. İkinci bölümde, çalışanların mesleki tükenmişliklerini ölçmeye yönelik toplam 22 sorudan oluşan Maslach Tükenmişlik ölçeği (MTÖ) yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise çalışanların iş motivasyonunu ölçmeye ilişkin toplam 20 sorudan oluşan Motivasyon anketi yer almaktadır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences) For Windows 17.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Tek yönlü (One way) Anova testi ve ikiden fazla grup ortalamasının karşılaştırılması sonucu anlamlı bir fark bulunduğunda kullanılan çoklu karşılaştırma testi olan Scheffe testi kullanılmıştır. Elde edilen araştırmanın bulguları değerlendirilerek, araştırma sonucuna göre öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to put forth the relation between Burnout Syndrome and motivation of the employees who are different from other public organizations regarding their jobs and who work in an institution where people that are disciplined and reintegrated to the society again accommodate. Population of the study is Execution and Protection Officers who work in open and closed Penal Institutions located in Istanbul. To fulfill this purpose, research sample is 300 Execution and Protection Officers who work in four closed and one open Penal Institution in this city.Questions in the survey are multiple choice questions. There are 42 questions in the survey. In the first chapter; there are questions aiming to learn personal characteristics such as gender, age, marital status and education in order to obtain demographic data of the employees. In the second chapter; there is Maslach Burnout Inventory (MBI) consisting of total 22 questions for measuring occupational burnout status of the employees. In the third chapter there is a Motivation survey consisting of total 20 questions for measuring business motivation of the employees. Data obtained from the research is analyzed using SPSS (Statistical Package For Social Sciences) For Windows 17.0. In comparing quantitative data; T-test was used for differences between two groups, One Way Anove test was used in intergroup comparisons of parameters in case of more than two groups and Scheffe, which is a multi-comparison test used when there is a significant difference as a result of comparing average of more than twogroups, was used. Findings of the research were evaluated and recommendations are developed according to the research results.