Aile şirketlerinde kurumsallaşma ve hesap verebilirlik
Family businesses institutionalization and accountability
- Tez No: 417725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Kurumsallaşma, Hesap Verebilirlik, Family Business, Institutionalization, Accountability
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı aile şirketlerinin kurumsallaşma ve hesap verebilirlik düzeylerine göre şirketin performansını ne gibi değişkenlerin etkilediğini analiz etmektir. Dünya?da ve Türkiye?de aile şirketlerinin ekonomideki ve sosyal hayattaki yeri çok önemlidir. Ülkede bulunan şirketler büyük oranda aile şirketlerinden oluşmaktadır ve devamlılıkları ülkemiz için önemlidir. Ülkemizde aile şirketlerinin ortalama yaşam süresi yirmi beş yıldır. Daha uzun süre devamlılıklarını sağlayabilmeleri için kurumsallaşmalı ve profesyonel yönetilmeleri gerekmektedir. Kurumsallaşamayan ve KOBİ niteliğinde olan aile şirketleri ise hem krize karşı hem de küresel boyutta devamlılıklarını sürdürmekte zorlanmaktadırlar. İşletmelerin rekabetin çok şiddetli olduğu pazarlarda varlıklarını sürdürebilmeleri, pazarın isteklerini ve beklentilerini karşılayabilme yetenekleri ile yakından ilgilidir. Kurumsallaşma sayesinde sistemli bir yapıya kavuşan aile şirketleri yaşam eğrilerini uzatmışlardır. Bir aile şirketi, sahipliğin çoğunluğunun ya da kontrolün tek bir ailede olduğu ve iki ya da daha fazla aile üyesinin doğrudan girişimle ilgili olduğu bir işletmedir. Aile şirketleri kuruluş aşamasından sonra şirketin büyümesi ile birlikte şirket içerisinde özellikle yönetim kademelerinde çatışmalar yaşanır. Çatışmaları engellemek için kurallar konulur ve aile anayasası olarak yazılı hale getirilir. Bu çalışmada aile şirketlerinde kurumsallaşmaya ek olarak hesap verebilirlik boyutu da incelenmiştir. Anket sonuçlarından elde edilen değişkenlerin genel firma performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the institutionalization and the level of accountability of family businesses, according to as to what variables affect the performance of the company. Family businesses have an important role in both economical and social life in the whole world and Turkey. A big percentage of companies consist of family-owned companies in the country, and continuity is important for our country. In our country, the average life expectancy of family businesses is twenty five years. In order to provide continuity for a long time should be institutionalized and need to be managed more professionally. On the other hand, uninstitutionalizationed family businesses(SMEs) have lots of challenges in doing their business according to the crises and global competition. Globalization made it imperative for the enterprises to adapt themselves to the market and to develop themselves in line with the conditions. Family-owned firms, which embraced a systemic structure in view of institutionalization, thus have lengthened their life span. A family-owned company is a company that the majority ownership or controlled by only one family and two or more family members in the family to be related directly to the venture is a business. After the establishment of Family-owned businesses and along with the company's growth, the conflicts experienced especially in management positions. Placed in the rules to prevent conflicts and are written down as a family constitution. In this study, in addition to institutionalization, accountability dimension of family companies analyzed. Effects on the overall performance of the company from the results of the survey variables were examined.