Örgüt kültürü ve tükenmişlik üzerine ampirik bir araştırma (Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı örneği)
  1. Tez No: 417739
  2. Yazar: RESUL SARIYILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Tükenmişlik, Alt Boyutlar, Gaziantep Vergi DairesiBaşkanlığı Örgüt Kültürü Algıları, Personellerin Tükenmişlik Algıları
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, tükenmişlik ile örgüt kültürü arasındaki bağlantılar irdelenmiştir. Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı' nda görev yapan personellerin tükenmişlik seviyeleri ve örgüt kültürü alt boyutları ile belirlenmiş, bunlar arasında ilişki olup olmadığı ve tükenmişlik seviyelerinin demografik sebeplerle değişip değişmediği açığa çıkarılmıştır. Çalışmada, Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı' nda görev yapan personeller araştırmanın çevresini oluşturmuştur. Çalışmada“Tam Sayım”yöntemi kullanılmış olup, çeşitli sebeplerden dolayı kurum personellerinin hepsi üzerinde uygulama yapmak mümkün olmamıştır. Bu çerçevede 2014 yılı içerisinde Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan 219 personele; Hee- Jae, Cho (2000)' dan monte edilen Örgüt Kültürü Ölçeği, Maslach' ın Tükenmişlik Ölçeği ve Demografik Özellikler 3 bölüm halinde ve 48 sorudan oluşan bir anket çalışması uygulanmıştır. Ortaya çıkan verilerin güvenilirlikleri, oranları, frekansları ve ortalamalar hesaplanmış, değerler t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılarak incelenmiştir. Alt boyutlar için korelasyon analizi kullanılmış ve aralarındaki ilişkiler tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda, Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı çalışanlarının örgüt kültürü algılamalarının genel olarak orta seviyede, tükenmişlik algılarının ise düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir. Tükenmişlik alt boyutlarından kişisel başarı duygusunun, yaş farklılığına göre değişkenlik arz ettiği tespit edilirken, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutları ile de demografik değişkenler arasında mantıklı bir fark tespit edilememiştir. Tükenmişlik alt boyutları ve örgüt kültürü alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler bütününe rastlanmıştır. Bu çalışmanın, yöneticiler ve çalışanlar için örgüt kültürü ve tükenmişlik arasındaki ilişkilerinin olumsuzluktan kurtarılıp, bunu personellerin iş hayatına ve akabinde sosyal hayatına olumsuz yansımaması yönünde yönetim biriminde bu konuda fayda sağlayacağını temenni ederim.
Özet (Çeviri)
In this study, the link between burnout and organizational culture are discussed. Gaziantep Tax Department ' burnout level of the personnel working in and determined by the dimensions of organizational culture, as to whether the relationship between them and burnout levels were uncovered that changed demographic reasons. In this study, Gaziantep Tax Administration 's personnel engaged in research has created the environment. In the study,“ Full Count ”method is used, and for various reasons have not been able to practice on all of the organization's staff. In this context, in 2014 in Gaziantep Tax Department, serving under 219 staff Hee -Jae Cho (2000) from the mounted Organizational Culture Inventory, the Maslach 's Burnout Inventory, and Demographic Characteristics in 3 sections and 48 questions consisting of a questionnaire was applied. The reliability of the resulting data, rates, frequencies and averages calculated values using t- test and one- way analysis of variance was examined. Correlation analysis was used for the sub-dimensions and relations between them have been identified. As a result of this study, Gaziantep Tax Department employee perceptions of organizational culture in general at a moderate level , the low level of burnout perceptions that have been identified. Of a sense of personal accomplishment of burnout subscales, which vary according to age differences were detected, with sub-dimensions of emotional exhaustion and depersonalization a logical difference between demographic variables could not be determined. Burnout sub-dimensions and sub-dimensions of organizational culture was found to have a significant set of relationships. Of this study, managers and employees for organizational culture and burnout relations between negativity rescued it, the staff of the business life and then to the social life negative repercussions towards management unit in this regard would benefit wish I would. Keywords : Organizational Culture, Burnout, Gaziantep Tax Department, Gaziantep TaxAdministration Perceptions of Organizational Culture, Perceptions of staff burnout