Kamu kuruluşlarında yöneticilerin iş doyumu ve yaşam doyumu düzeyleri üzerine bir araştırma: İstanbul ili Sultangazi ilçesi
- Tez No: 417738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NAİM DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Yaşam Doyumu, Kamu Yöneticileri, Job Satisfaction, Life Satisfaction, Public Administrators
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu kurumlarında görev yapan yönetici (lider) personellerinin yaşam doyumu ve iş doyumu düzeylerini ve bunları etkileyen faktörlerin ne derece karşılanıp karşılanmadığından yola çıkarak bu konuya yönelik algı ve etkileri araştırmaktır. Çalışmada belirlenen örneklem kümesi üzerinden, yöneticilerin yaşam ve iş doyum düzeyleri ve bu düzeyi belirleyen faktörler incelenmiştir. İnceleme kapsamında elde edilen bulgular ve ulaşılan sonuçlar araştırma kapsamında detaylı bir şekilde ortaya konulmuştur. Hazırlanan çalışma altı ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü, çalışmanın birinci bölümünü oluşturmaktadır. İkinci bölümde yaşam doyumu kavramından hareketle yaşam doyumunu etkileyen değişkenler ile ilgili temel unsurlar ortaya konmuştur. Yine bu bölümde, yaşam doyumunu açıklamaya yönelik yaklaşımlar ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve türleri ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde ise iş doyumu kavramı ve iş doyumunu oluşturan unsurlar, etkileyen örgütsel ve bireysel etmenler ve düşük iş doyumunun neden olduğu bireysel ve örgütsel sonuçlar ortaya konmuştur. Araştırmanın dördüncü bölümünde, yaşam doyumu ve iş doyumu ilişkisi mevcut literatür kapsamında incelenerek, yaşam doyumu ve iş doyumu arasındaki ilişkiyi açıklamaya yönelik modeller temel kuramlar çerçevesinde irdelenmiştir. Ayrıca yine bu bölümde, yaşam doyumu açısından iş doyumunun önemi ortaya konmuştur. Araştırmanın beşinci bölümünde ise İstanbul bölgesi Sultangazi ilçesi içerisinde yer alan kamu kurumlarında görev yapan yöneticilerin iş doyumu ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki farklar incelenmiştir. Uygulanan anket çalışmasına ait analiz ve bulgular paylaşılmıştır. Sonuç ve değerlendirme bölümü ise çalışmanın son kısmı olan altıncı bölümünü oluşturmaktadır. Araştırmada, iş doyumu, kişisel doyum, çevresel doyum ve toplumsal doyum değerleri ve bu değişkenlerin demografik özelliklerle ve yaşam doyumu ile olan ilişkileri çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya ilişkin en önemli bulgular arasında, yöneticilerin iş doyumu ve kişisel doyumlarının yaşam doyumlarını olumlu olarak etkilediği ve gerek çevresel gerekse de toplumsal oyumlarının yaşam doyumlarını olumlu yönde etkilemediği tespitleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; public institutions working in the manager (leader) staff of the life satisfaction and job satisfaction and the factors affecting them and to what degree being met Based on this issue perceptions and effects is to investigate . The study set out determined sample of managers of life and job satisfaction levels and the factors that determine this level were investigated. Views obtained under the scope of the research findings and the results achieved have been demonstrated in a detailed manner. The study consists of six main parts. Check section constitutes the first part of the study. In the second part of the concept of life satisfaction, life satisfaction variables affecting the movement of the basic elements have been revealed. Also in this section, in order to explain life satisfaction were examined in a detailed manner and types of approaches have been put forward. In the third chapter the concept of job satisfaction and job satisfaction of the elements, organizational and individual factors influencing job satisfaction caused by low individual and organizational results have been revealed. In the fourth part of the study, the relationship between life satisfaction and job satisfaction within the scope of the existing literature by examining the relationship between life satisfaction and job satisfaction within the framework of the basic theories for explaining the models were examined. Also in this section again, the importance of job satisfaction in terms of life satisfaction have been revealed. In the fifth chapter, within public institutions working in the area of job satisfaction and life satisfaction levels of executive's differences between were investigated in Sultangazi district. Applied to the analysis and findings of the survey were shared. Results and evaluation part of the study constitutes the last part of the sixth chapter. In this study, job satisfaction, personal satisfaction, environmental satisfaction and social satisfaction levels and demographic features of these variables and their relationship with life satisfaction was carried out in the framework. Among the most important findings of the research, managers' job satisfaction and life satisfaction of personal satisfaction and have a positive influence environmental as well as social satisfaction found to positively influence the life satisfaction are included.