Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ek 1 no'lu Protokole göre yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmesi
Foreigners' right to acquire real estate in Turkey according to Protocol 1 to European Convention on Human Rights
- Tez No: 417750
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ŞANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yabancı, mülkiyet hakkı, miras hakkı, gayrimenkul mülkiyeti, mülkiyet hakkının sınırlandırılması, miras ehliyeti, yabancılar hukuku, kanuni sınırlamalar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 491
Özet
Bu çalışmada yabancı gerçek ve tüzel kişilerin sağlararası işlem ya da miras yoluyla Türkiye'de taşınmaz edinmesi mülkiyet hakkı kapsamında ele alınacaktır. Çalışmanın çıkış noktası AİHM tarafından son yıllarda verilen mülkiyet hakkını ve onun bir parçası olarak değerlendirilen miras hakkını temel bir insan hakkı olarak ele alan kararlardır. Söz konusu kararlarda AİHS ve Protokol 1'e taraf olan ülkelerin mülkiyet hakkına müdahalesi hakkında genel esaslara varılmıştır. Bu çalışmada öncelikle yabancıların taşınmaz edinmesinin tarihsel süreci ele alınacaktır. Burada Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren yürürlükte bulunan düzenlemelere yer verilecektir. Ardından AİHM kararları çerçevesinde mülkiyet hakkının niteliği üzerinde durulacak ve devletin mülkiyet hakkına müdahalesinin sınırları ve şekli hakkında açıklamalar yapılacaktır. Türk hukukunda yabancıların taşınmaz edinmesine yönelik düzenlemeler AİHM kararları ve temel bir insan hakkı olarak mülkiyet hakkı kapsamında değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This work addresses the right of foreigners (both real and legal persons) to buy and inherit immovable property in Turkey. The starting point for this work was the recent decisions of the ECtHR that have considered the right to property and the right to inherit, which form part of the fundamental human rights. In these decisions, the ECtHR has set out general principles on the interference with the right to property by States that are parties to the ECHR and Protocol 1 to the ECHR. This work begins with an exploration of the historical process of foreigners' right to own immovable property in Turkey. This involves an examination of the rules and regulations that were in effect at the time of the establishment of the Turkish Republic. This is followed by an explanation of the nature of the right to property and an explanation of the limits of this right and the ways in which a State may interfere with this right. Turkish law on foreigners' right to own immovable property is appraised in light of the ECtHR decisions and the right to property as a human right. Key Word: Foreigner, property right, right to inherit, real estate property,restrictions on property right, capacity to inherit, foreigners' law, legal restrictions,European Convention on Human Rights, Protocol 1 to European Convention on Human Rights.