Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla serbest seçim hakkı
The right to free elections in the decisions of the European Court of Human Rights
- Tez No: 624848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN AGTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Serbest seçim hakkı, Seçimler, AİHM, AİHS, Human Rights, Right to Free Elections, Elections, ECtHR, ECHR
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne Ek 1 No'lu Protokol'ün 3. maddesinde tanımlanan serbest seçim hakkı, oy verme ve seçimlerde aday olma dâhil olmak üzere bireysel hakları garanti altına almaktadır. Demokrasi Avrupa kamu düzeninin temel bir bileşeni olarak kabul edilmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde belirtilen temel hak ve özgürlükler ise ancak etkili bir politik demokrasi ortamında savunulabilecektir. Bu bahisle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Sözleşme sistemindeki diğer temel hak ve özgürlüklerin korunması için öncelikle serbest seçim hakkının korunması gerektiğini kabul etmektedir. Bu çalışmada Mahkeme'nin serbest seçim hakkını nasıl yorumladığı, hakkın korunmasıyla ilgili hangi ilkeleri göz önüne aldığı ve sınırlandırılmasıyla ilgili ne tür incelemeler yaptığı araştırılmıştır. Böyle bir inceleme yapılırken Mahkeme'nin kararlar veri tabanından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The right to free elections, as defined in Article 3 of Protocol No. 1 to the European Convention on Human Rights, guarantees individual rights, including voting and being a candidate in elections. Democracy is a fundamental component of the European public order. The fundamental rights and freedoms set out in the European Convention on Human Rights can only be defended in an effective political democracy. The European Court of Human Rights recognizes that for the protection of other fundamental rights and freedoms in the Convention system, the right to free elections primarily must be protected. In this study, it has been investigated how the Court interprets the right to free election, what principles it considers to protect the right and what kind of investigations it makes regarding its limitation. In this review, the Court's decisions database is used.