Tayvan'da medikal turizmin potansiyeli ve geleceği
The potential and future of the medical tourism in taiwan
- Tez No: 417752
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT ZEKİ DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Medikal Turizm, Tayvan, GZFT Analizi, Medical Tourism, Taiwan, SWOT Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Medikal turizm, son yıllarda özellikle Asya ülkelerinde popüler olmuş yeni bir konu ve trenddir. Medikal ve turizm olmak üzere iki farklı endüstriyi birleştiren medikal turizmin amacı; Tayvan'da bu turizm türü ile ilişkili bütün sektörleri canlandırabilmek, istihdam olanağını arttırabilmek ve ekonomik büyümeye katkı sağlamaktır. Tayvan'ın medikal sektör seviyesi diğer Asya ülkelerine oranla daha gelişmiştir, Tayvan'da sunulan medikal hizmetlerin fiyatları da uluslararası rekabet gücüne sahiptir. Ü stelik, Tayvan'ın ileri seviyedeki ulusal sağlık sigortası yüzünden çok sayıda medikal kurum işletme sorunları yaşamaktadır. Bu nedenle bu sorunun çözümlerinden biri olan medikal turizmin gelişimi önemli görülmektedir. Tayvan devleti tarafından 2007 yılında“Medikal Turizmi Uluslararası Düzeyde Mükemmelleştirme Planı”yürürlüğe konulmuştur. Medikal turizmin gelişimi için büyük çaplı yatırımlar yapılmış ve Tayvan medikal turizm destinasyonu olarak anılmaya başlamıştır.“Medikal turistler Tayvan'a, Tayvan'a ait medikal hizmetler dünyaya”hedefiyle medikal turistlerin Tayvan'a gelmesi ve Tayvan turizm endüstrisinin ve genel ekonomisinin büyümelerinin hızlanması beklenmektedir. Bu araştırmada; öncelikle medikal turizme yönelik bilgiler, araştırmalar ve veriler toplanmış ve Tayvan'da medikal turizmin mevcut durumu açıklanmıştır. Ardından GZFT Analizi ile Tayvan'da medikal turizmin gelişiminde iç çevresinin sahip olduğu güçlü ve zayıf yönler ile dış çevresinden oluşan ve oluşabilecek fırsatlar ile tehditler irdelenmiştir. Son aşamada ise; bulgular değerlendirilerek Tayvan'ın medikal turizm gelişiminde önem verilmesi ve dikkat edilmesi gereken yönleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Medical Tourism is a new and popular trend in the world, particularly among Asian countries in recent years. The purposes of medical tourism are to stimulate all related industries in Taiwan also to increase employment opportunities and to support economic growth. The medical services in Taıwan that with international competitiveness stays ahead in Asian countries. Unfortunately, most of the hospitals in Taiwan are experiencing the opertational problems. That's the reason why medical tourism's development is important to Taiwan. The“Medical Service Internationalization Flagship Project”had been held by Taiwan government in 2007. As the large amount of investment had been made for the medical tourism development in Taiwan, Taiwan is starting to become one of the medical tourism destinations. With the target“Let patients come to Taiwan, let medical service spread to the world”, Taiwan is expecting that medical tourism can stimulate Taiwan's tourism industry also the overall economy situation. In this study; the first step is to collect the medical tourism related datas, informations and researches to get to know the current state of medical tourism in Taiwan. Then, analize the strengths and weakness that Taiwan's having also the opprtunities and threats that Taiwan is facing with SWOT Analysis technique. At last, evaluate the findings and give the advices of medical tourism's development in Taiwan.