Antik Çağ'da kemik endüstrisi ve Perge'de bulunmuş kemik eserler
Bone industry in ancient time and bone artifact found in Perge
- Tez No: 417761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDEF ÇOKAY KEPÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Antik Çağ, endüstri, kemik, Perge, Ancient time, industry, bone, Perge
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada,1946-2010 yılları arasında Perge Kazıları'nda bulunmuş kemik eserler oluşturmaktadır. Kemik eserlerin çoğunlukları ve işlevlerine göre toplam 124 eser kataloglanmıştır. Ayrıca 2006-2011 yılları arasında Perge batı nekropolisinde yapılan kazılar sırasında bulunmuş çok sayıdaki kemik malzemenin varlığı, kentte bir atölye olup olmadığı sorununu beraberinde getirmiştir. Kemik atölyesinin olduğu kentler ile karşılaştırma yapılıp, bulunmuş üretim atıklarının ve yarı işli malzemelerin de değerlendirilmesiyle Perge'de atölye olup olmadığını sorusu cevaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study is the bone artifacts found in Perge Excavations between 1946 and 2010. One hundred and twenty four bone artifacts are catalogued according to their majority and their functions. Additionally, the presence of numerous bone material found in Western Necropolis of Perge between 2006 and 2010 excavations, brings out the problem whether or not there was an atelier. The question of whether there was a bone atelier in Perge is answered by making a comparison with the cities that certainly had the ateliers and also reviewing of the production waste and semi-manufactured materials.