Arap Baharı sonrasında Avrupa Birliği'nin Akdeniz politikası
Mediterranean policy of the European Union after Arab Spring
- Tez No: 417760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVANÇ ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Politikası, Arap Baharı, Mediterranean Policy, Arab Spring
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Arap Baharı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesini etkileyen son dönemdeki en önemli demokratikleşme hareketlerinden biridir. Arap Baharı'na pek çok aktör gibi hazırlıksız yakalanan Avrupa Birliği bölgeye yönelik dış politikasını yeniden şekillendirmek zorundadır. Yıllardır istikrar destekçiliği dolayısıyla bölge hükümetlerine destek veren Avrupa Birliği, bölgeye demokrasi ihraç edemediği gibi bölgeden istikrarsızlık ithal etmeye başlamıştır. Bu tezin amacı; Avrupa Birliği'nin önemli dış politika araçlarından biri olan Akdeniz Politikası'nın Arap Baharı'ndan nasıl etkileneceğini incelemeye yöneliktir. Tarihsel gelişim süreci içerisinde Akdeniz Politikasının eksiklikleri ve sürecin baltalanmasına sebep olan unsurlar masaya yatırılacaktır. Bununla birlikte, bölgede istikrarın tesis edilmesi için AB'nin izlemesi gereken rota konusunda da çıkarımlarda bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Arab Spring is one of the most important democratization movements which has affected Middle East and North Africa. Being caught off guard like many other global actors, European Union has to change its foreign policy towards the region. Supporting governments in the region for the sake of stability, European Union started to import instability let alone promoting democracy to the region. The aim of this thesis is to evaluate the effects of Arab Spring on one of the most important foreign policy instruments of European Union, namely Mediterranean Policy. Deficiencies and factors undermining the process will be analyzed within historical development of Mediterranean Policy. In addition to all of these, inferences will be made with regards to the roadmap that should be followed by EU in order to establish stability in the region.