Tarihsel modelleme yöntemine göre 1877-1878 ile 1992-1995 Bosna-Hersek krizi
The Bosnia and Herzegovina crises of1877-1878 and 1992-1995 according to the historical modeling method
- Tez No: 417766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Historical Modeling Method”, 1877-1878 Ottoman-Russian War, 1992-1995 Bosnia-Herzegovina War, History, Language, Religion, Culture, geography, Bosnia-Herzegovina, the Balkans, Bosnians, Serbs, Croats, Slavs
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu tezde öncelikli olarak“Tarihsel Modelleme Yöntemi”adında bir modelleme oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu modellemenin tespitinde bir mekânı oluşturan ana parametreler nelerdir? sorusuna cevap aranmıştır. Bulunan cevapta coğrafya, dil, tarih, kültür, din ögelerinin mekân oluşumunda belirleyici olduğu görülmüştür. Sonrasında oluşan bu mekânda kırılma yaşanmasının nedenleri, kırılma anı ve kırılma sonrası gelişmelerin neler olabileceği analiz edilmeye çalışılmıştır. Böylece ortaya bir modelleme konulması hedeflenmiştir. İkinci aşamada oluşturulan bu modellemenin, ortaya koyulan bu elbisenin, çizilen bu resmin, ne kadar Bosna-Hersek krizlerine uyabileceğini araştırılmıştır. Bu araştırma paralelinde bu modelleme iki farklı zamanda -1877-1878 ile 1992-1995- Bosna-Hersek krizlerine uygulanmıştır. Uluslararası ilişkilerde çalışanların pratik sonuçlar ortaya çıkarması zordur. Çünkü bu alan sadece bir insana, bir topluma bir millete has değildir. Bu bütün dünyadaki herkesi doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren bir alandır. Buna rağmen, ortaya çıkarılan bu modellemenin birçok mekâna uygulanabileceği söylenebilir. Bu uygulamayla, bilinenlerden hareketle bilinmeyeni tahmin etmeye yönelik bir perspektif oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu aşamada yeni bir Bosna-Hersek krizinin olup olmayacağına dair soruya modellemeden hareketle bulunan cevap,“Tarihte bir şekilde tekerrürün devam ettiği yönünde olmuştur.”Anahtar Kelimeler;“Tarihsel Modelleme Yöntemi”, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, 1992-1995 Bosna Savaşı, Tarih, Dil, Din, Kültür, Coğrafya, Bosna-Hersek, Balkanlar, Boşnaklar, Sırplar, Hırvatlar, Slavlar.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it has primarily been tried to create a modeling called the“Historical Modeling Method”. In the identification of this modeling, an answer to the question,“What are the main parameters that create a place?”has been sought. It has been concluded that the elements of geography, language, history, culture and religion are decisive in the formation of a place. Then it has been tried to analyze the reasons for breaks experienced in that place, and what the developments in and after the moment of a break could be. Thus, it has been aimed to create a modeling. In the second stage, it has been researched that to what extent this created modeling, the produced clothing or the drawn picture could suit the crises of Bosnia and Herzegovina. Therefore, this modeling has been applied to the crises of Bosnia and Herzegovina in two time periods including 1877- 1878 and 1992-1995. It is difficult for those who practice international relationships to arrive at practical conclusions as this field is not unique to an individual, to a society or to a nation. This is a field which directly or indirectly concerns everyone in the whole world. However, it can be said that our modeling could be applied to many places. With this application, it has been tried to create a perspective for predicting what is unknown based on what is known. The answer obtained with this modeling, to the question whether another Bosnia and Herzegovina crisis would occur, is that history somehow repeats itself.