Mozart'ın singspiel türündeki operaları ve kadın karakterlerinin karşılaştırmalı analizleri
Mozart's singspiel operas and their comparative analyzes of women characters
- Tez No: 417767
- Danışmanlar: DOÇ. ŞEBNEM ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: W.A.Mozart, opera, singspiel, W.A.Mozart, opera, singspiel
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmada Mozart'ın singspiel tarzındaki operaları incelenmiştir. Bu operalardaki kadın karakterlerin müzikal ve metin analizleri karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Böylece singspiel kadın karakterlerinin, Mozart operalarındaki yeri, önemi ve etkisi ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Mozart'ın yaşamış olduğu Aydınlanma Çağı'nın onun eserlerine nasıl etki ettiği incelenmiştir. Bu tezin pratik önemi ise; araştırmanın sonucunda ortaya çıkan değerlendirmelerin hem pedagojik, hem de performans analizinde kullanılıp, teorik açıdan yararlı bilgiler içermesidir.
Özet (Çeviri)
In the dissertation, W. A. Mozart's singspiel operas are studied. Women characters of these operas are comparatively analyzed. Thus the value, the importance and the effect of these singspiel women characters are revealed. Moreover the age of Enlightment which W. A. Mozart has lived through and the effect of this age on Mozart's work is examined. The practical importance of this dissertation is; the values of these study could be used both in pedagogic and performance analysis and involves beneficial information theorically.