Müziğin bir öğretim aracı olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde kullanımı
- Tez No: 417765
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN BAŞKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müziğin Bir Öğretim Aracı Olarak Din Derslerinde Kullanımı, Akademik Başarı, Kalıcılık, Tutum, Görüş Alma Formu, Müziğin Kullanım Alanları, Müzik ve Beyin İlişkisi, Sınıf Yönetiminde Müzik, The Usage of Music As a Teaching Tool in Religion Culture and Moral Knowledge Lessons, The Academic Achievement, The Recall, The Attitude, The Interview Form, The Using Fields of Music, The Relationship Between Musicand Brain, The Music in The Classroom Management
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırmanın amacı, müziğin bir öğretim aracı olarak DKAB derslerinde kullanımının öğrencilerin akademik başarıları, derse karşı tutumları ve öğrendiklerini hatırlama düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla öncelikle çalışmanın teorik çerçevesi çizilmiştir. Bu kısımda müziğin insan psikolojisine etkisi ve çeşitli kullanım alanlarına değinilmiştir. Ayrıca, müzik ve öğrenme arasındaki ilişki incelenmiş özellikle müziğin bir öğretim aracı olarak sınıflarda ve din derslerinde kullanımı üzerinde detaylı bir şekilde durulmuştur. Son olarak da araştırmanın deneysel çalışmasına dair yöntem ve tekniklere yer verilmiştir. Araştırmanın deneysel kısmı, 2013-2014 öğretim yılı güz döneminde İstanbul ilinde MEB'e bağlı iki okulda gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini 5. sınıfa devam eden 65'i deney, 68'i kontrol olmak üzere toplam 133 öğrenci oluşturmaktadır. Ön test-son test kontrol gruplu karışık deneysel modelin kullanıldığı araştırmada, İbadet Konusunda Bilgilenelim ünitesi ve kazanımları doğrultusunda toplamda 8 hafta süren bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulama sürecinde dersler, deney grubunda müzik materyali kullanılarak gerçekleştirilen etkinliklerle, kontrol grubunda ise Öğretmen Kılavuz Kitabı'nda yer alan öğretim yöntem ve teknikleri ile işlenmiştir. Araştırma verileri, Akademik Başarı Testi, DKAB Dersi Tutum Ölçeği ve Öğrenci Görüşleri Alma Formu ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler t-testi ile analiz edilmiş, istatistiksel anlamlılık için ise .05 anlamlılık düzeyi seçilmiştir. Araştırma sonucunda, deney grubu öğrencileri ile kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarıları, DKAB dersine yönelik tutum düzeyleri ve öğrendiklerini hatırlama düzeyleri arasında deney grubu lehine anlamlı derecede fark olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada, müziğin bir öğretim aracı olarak kullanımının öğrencilerin derse yönelik ilgi, katılım ve motivasyonlarında olumlu etki yarattığı gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar, deney grubu öğrencileri ile yapılan görüşme formlarında elde edilen verilerle de tutarlılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of using music as a teaching tool in Religion Culture and Moral Knowledge lessons on academic achievements, attitudes towards the lesson, and recall levels. First of all, the theoretical frame of the studying was determined. Within this, the influence of music on human psychology in a range of different settings will be touched upon. As well as this, the relationship between music and learning will be examined, and it will be comprehensively elaborated on through the use of music in religious lessons as a teaching tool. Finally, the methods and techniques related to empirical studies will be discoursed. The empirical part of the research was conducted in two İstanbul state schools during the autumn of academic year 2013-2014. The sample of this study consists of 133 fifth grade students, 65 of whom participated in the experiment group, whilst the other 68 were in the control group. The research made use of 'pre-test and post-test experiment-control group mixed-experimental design' to assess the effects of using music as a teaching tool. The test period lasted for 8 weeks in total focusing on the learning goals of the chapter“Let's Learn the Subject of Worship”. In the experiment group, the lessons were conducted using the teaching methods and techniques that are in 'The Teacher Guide Book', whereas in the control group, the lessons were conducted using music materials. The data of the research was collected by means of The Academic Achievement Test, 'Religion, Culture and Moral Knowledge Lesson Attitude Measure' and The Interview Form. The data obtained from the study was analysed by T-Test and the statistical meaningfulness was chosen ,05 degree. As a result of the study, the academic achievements, the attitudes towards the lesson and the recall levels of the experimental group and the control group students were identified to be significantly difference in favour of the experimental group. As well as this, it has been observed that the use of music as a teaching tool has a positive effect on interests, participations and motivations of students in the lesson. The results show consistency with data attained from the interview forms of experimental group.