II. Dünya Savaşı ve soğuk savaş sonrası dönemlerin Uluslararası Hukukun işlevleri bağlamında karşılaştırılması
Comparing the periods after the World War II and the cold war in the context of the functions of International Law
  1. Tez No: 417783
  2. Yazar: SEDEF TEKFİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İdealizm, realizm, egemenlik, kalıcı barış, soğuk savaş
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş Dönemi sonraları yükselişe geçen idealist yaklaşımlar aynı zamanda“güç”ve“çıkar”odaklı realist uluslararası politika düşüncesinin zayıflayarak, uluslararası düşüncesinin yükselişe geçtiği dönemlerdir. Bu geçişler bize uluslararası toplumda realizmin hakim olduğu dönemlerde yükselen krizlerin ideal dünya düzeni arayışını tetiklediğini göstermektedir. Birleşmiş Milletlerin kuruluşu ve Soğuk Savaşın sona erdiği yıllarda yükselen iyimser atmosfer idealizmin neden ve nasıl yükseldiği hakkında fikir sahibi olmamıza olanak sağlamaktadır. Bu yükseliş aynı zamanda uluslararası hukuka olan inancın nasıl arttığı ve uluslararası toplum tarafından her geçen gün daha fazla kabul gördüğü konusunda ip uçları vermektedir. Uluslararası hukukun bu şekilde giderek yaygınlaştığı dünyada“egemenlik”kavramında meydana gelen aşınma ise tüm insanlığı kucaklayan bir küresel düzene giden yolu aydınlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
The idealist approaches raised after World War II. and the Cold War periods. Also in these periods“power”and“interest”based realist international politics has declined while the international law starts to rise. This transition shows that the crises which raise in the realist international society, stimulate searching for an ideal Optimistic atmosphere that raised in following years after the establishment of the United Nation and the end of Cold War allow us to have an idea about how and why the idealism raised. This rising of idealism also gives clues on how the faith in international law increased and how international law was approved more and more in each passing day by international community. In the world, in which the international law increasingly widespread, the erosion in the concept of 'sovereignty' enlightens the path that leads a global system embracing the whole humanity.