Türk bankacılık sistemi'nin Avrupa Birliği bankacılık sistemi'ne entegrasyon süreci ve karşılaştırmalı analizi
Integration process of Turkish banking system to European Union banking system
  1. Tez No: 417782
  2. Yazar: SÜLEYMAN VOLKAN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS SEVAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Bankacılık Sistemi, Birinci Bankacılık Direktifi, Yeniden Yapılandırma, Karşılaştırmalı Analiz, Türk Bankacılık Sistemi, Entegrasyon Süreci, European Union Banking System, First Banking Directive, Restructuring, Comparative Analysis, The Integration of The Turkish Banking System
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Avrupa Birliği'nin oluşumu 1950 yılında başlamıştır. AB bankacılık sisteminin entegrasyon süreci de 1973 yılında Birinci Bankacılık Direktifi ile başlamıştır. Türkiye'de 2000 ve 2001 krizlerinden sonra girdiği yeniden yapılandırma süreci ile birlikte aynı zamanda AB Bankacılığı'na entegrasyon sürecine girmiştir. Yeniden yapılandırma ve bu entegrasyon sürecinde Türkiye bankacılık sisteminde birçok radikal değişiklikler yapılmıştır. Bu çalışma da Osmanlı son dönem bankacılığı, Türkiye Cumhuriyeti bankacılık sisteminin günümüze kadar olan gelişmeleri ile Türk bankacılık sisteminin Avrupa Birliği bankacılık sistemine entegrasyon süreci incelenmiştir. Sonuç olarak; Türk bankacılık sistemi ile Avrupa Birliği bankacılık sisteminin karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Bu analiz sonucunda Türk bankacılık sisteminin yeniden yapılandırma sürecinden sonra gösterdiği gelişmeler ve AB bankacılığına entegrasyonunda kat ettiği süreç ortaya konulmuştur. Türk bankacılığının Avrupa Birliği ülkeleri bankacılığı karşısındaki son durumu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The beginning of the European Union formation started in 1950. The integration of the EU banking system started in 1973 with first banking directive. After 2000 and 2001 crises Turkey enter the integration process to European Union Banking at the same time with restructuring process. During the period of the restructuring and integration a lot of radical changes were made in the Turkish banking system. In this study the Ottoman final period banking, the development to this time of the Turkish Republic banking system and integration process of Turkish Banking System to European Union Banking system was analysed. As a result; comparative analysis of The European Union Banking System with Turkish banking system was done. As a result of this analysis developments after restructuring process of Turkish banking system and passing process to the integration European Union banking. The result of this is that the time was handed in for The Turkish banking systems redevelopment and the EU Banking integration. The last situation of the Turkish banking system against the EU country banking was determined.