Bağımsızlık sonrası Kazakistan'da etnik gruplar arası ilişkiler: Halk Asamblesi örneği
The relationship among ethnic groups in Kazakhstan after independence: The example of the Assembly of People
- Tez No: 417845
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER AKTÜKÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Kazakistan Halk Asamblesi, Kazakistan'da Etnik Gruplar ve Dinsel Cemaatler, Milliyetçilik ve Etnisite Yaklaşımları, Etno-Sembolcülük, Etnik Gruplar Arası Uyum ve Dinsel Hoşgörü Kazakistan Modeli, Kazakhstan, The Assembly of People of Kazakhstan, Confessional Communities and Ethnic Groups in Kazakhstan, the Approaches of Nationalism and Ethnicity, Ethnosymbolism, Kazakhstan Model of Harmony Among Ethnic Groups and Religious Tolerance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Sovyetler Birliği'nin, Doğu Bloku'nun ve Yugoslavya'nın dağılmasının ardından bu coğrafyalarda pek çok etnik gerilim ortaya çıkmış, ülkeler bu etnik gerilimlerin yoğunlaşması sonucunda etnik çatışmalara ve iç savaşlara sürüklenmiştir. Sovyetler Birliği döneminde etnik yapısının çeşitliliğinden ve devlete adını veren etnik grup olan Kazakların azınlıkta olmasından dolayı“Halkların Dostluğunun Laboratuarı”adını almış olan Kazakistan'da ise bağımsızlığın elde edilmesinin ardından beklenen etnik gerilimler, çatışmalar ve iç savaş durumu oluşmamıştır. Bu çalışmada, bu istenmedik durumların ortaya çıkmayışında Kazakistan'a özgü bir kurum olan Kazakistan Halk Asamblesi'nin rolü, etnik gruplar ve dinsel cemaatler arasındaki sorunların çözümünde elde ettiği başarılar ve başarısızlıklar anlatılmaktadır. Çalışma, Kazakistan Halk Asamblesi'nin Kazakistan'daki etnik gruplar arasındaki ilişkilere katkılarına odaklanmak için, etnik gruplar arasındaki ilişkilerin oluşum koşullarının tarihini ortaya koyarak Kazakistan'ın özgün koşullarını gözler önüne sermekte ve kurumun eleştirisini ise milliyetçilik ve etnisite yaklaşımları açısından yapmaya gayret etmektedir.
Özet (Çeviri)
After breakup of the Soviet Union, many ethnic tensions emerged at the related geography, the Eastern Bloc and Yugoslavia, as a result of the intensification of the ethnic tensions the countries were dragged to the ethnic conflict and civil war. Due to a minority the diversity of ethnic composition of Kazakh ethic group gave its name to the state at the period of Soviet Union, after achieving the independence of Kazakhstan which named“The Laboratory of Peoples' Friendship”expected ethnic tensions, conflicts and civil war situation was not occurred. In this study, the role of The Assembly of People of Kazakhstan which is the specific the institution of the state that revealed this undesirable situation, achievements and failures are described gained for solving problems between confessional communities and ethnic groups. The study, focus on The Assembly of People of Kazakhstan the contribution to the relations among ethnic groups in Kazakhstan, by putting forward the history of the formation conditions of the relationship among ethnic groups, revealing the specific conditions of Kazakhstan and intuition's criticism of the endeavours makes in terms of nationalism and ethnicity approaches.