Çalışanlarda hizmet içi eğitim algısı:Otomotiv sektöründe bir alan araştırması
Employees' perception of in-service training: A field research in automotive sector
  1. Tez No: 417844
  2. Yazar: ORHUN AYGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Ġnsan Kaynakları Eğitimi, Hizmet Ġçi Eğitim, Algı, Otomotiv Sektörü, Human Resources Management, Human Resources Training, InService Training, Perception, Automotive Sector
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Gerçekleştirilen bu araştırmada, çalışanların kurumların insan kaynakları departmanları tarafından sağlanan eğitimleri nasıl algıladığı, nasıl değerlendirdiğini, cinsiyet, yaş, toplam çalışma süresi, mevcut işyerindeki çalışma süresi, eğitim düzeyi, medeni durum, işyerindeki statüsü gibi değişkenlere göre hizmet içi eğitim algısının değişip değişmediğini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu hedefe ulaşmak için çalışmanın bir ve ikinci bölümünde literatür taraması yöntemine başvurulmuştur. Birinci bölümünde genel olarak insan kaynakları yönetimi kısaca ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise insan kaynakları eğitimi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise öncelikle kısaca ülkemizdeki otomotiv sektörü hakkında bilgi verilmiş sonrasında Türkiye'nin büyük ölçekli otomotiv üreticilerinden birinin genel müdürlüğünde gerçekleştirilen alan araştırılmasının sonuçlarına yer verilmiştir. Gerçekleştirilen alan araştırmasında anket yoluyla toplanan veriler SPSS vasıtasıyla istatistiksel analize tabii tutulmuştur. Bu analizler sonucunda elde edilen sonuç çalışanlar insan kaynakları eğitimlerinin genel olarak gerek kurumlar gerekse çalışanlar için olumlu etkiye sahip olduğunu düşünmektedir. Bununla beraber genel olarak yaş, cinsiyet, medeni durum, toplam çalışma süresi, mevcut işyerindeki çalışma süresi, işyerindeki statüye ve benzeri değişkenlere göre üç istisna dışında çalışanların hizmet içi eğitime ilişkin değerlendirmelerinde anlamlı derecede bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed at identifying how employees perceive and how they assess the trainings provided by the human resources departments of the companies and whether the in-service training perception alters depending on the variables such as gender, age, full operating time, operating time in the current workplace, level of education, marital status and the current position in the workplace. To achieve this aim, the method of reviewing the literature has been applied in the first and second chapters. In the first chapter, the human resources management has been discussed briefly in general frame. In the second chapter of the study, the human resources trainings have been examined in detail. In the third, thus the last chapter of the study, firstly brief information on the automotive industry in our country is given and then the results of the field research implemented one of the large scale automotive manufacturers in Turkey is provided. The data of the field research collected by means of survey has been analysed statistically through SPSS and Microsoft Excel. As a consequence of the results of this analysis, the employees are observed to think that the human resources trainings generally have a positive influence on both the companies and employees. However, it is also seen that there is not a significant difference between the assessments related to in-service trainings considering the variables such as age, gender, marital status, full operating time, operating time in the current workplace and the current position in the workplace except for three variables.