Kentlerin markalaşma sürecinde profesyonel turist rehberleri: Çanakkale örneği
The role of professional touri̇st guides in the city branding process: Çanakkale sample
- Tez No: 417856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN AKOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Kent Markalaşması, Profesyonel Turist Rehberi, Tourism, City Branding, Professional Tourist Guides
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Turizm Endüstrisinde rekabet yadsınamaz bir gerçektir. Bu endüstri her geçen gün büyüyen bir pastaya sahiptir. Bu pastadan daha fazla pay alma isteği bu alandaki herkesin iştahını kabartmaktadır. Rekabet ülkeler arasında kalmayıp şehirler arasına da taşmıştır. Şehirler de tıpkı ürünler gibi tüketicilerin kendilerini tercih etmeleri ve destinasyon markası olabilmek için çeşitli çaba ve gayretler içine girmiştir. Turizm endüstrisinde PTR çok önemli bir sorumluluk yüklenmektedir. Turizmin en ön safhasında hizmet veren turizm neferleridir. PTR hizmetini tercih eden ziyaretçiler ülkeye giriş yaptığı andan yine geri dönüş anına kadar, en çok PTR ile zaman geçirmektedir. Bu perspektiften bakıldığında PTR yalnızca bir çevirmen ya da anlatıcı değil, yeri geldiğinde ülkesinin kültür elçisi, bir öğretmeni bir diplomat, bir eğitici olabilmektedir. Ziyaretçilerin ülke ile ilgili ön yargılarının kırılmasında, pozitif bir imaj oluşturulmasında ve seyahatlerinde tekrar ülkeyi tercih etmelerinin sağlanmasında olduğu gibi ziyaretçilerin seyahatlerinden memnuniyetsiz ayrılmalarında da PTR faktörü etkili olabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, Çanakkale'de rehberlik yapan PTR'nin kentlerin markalaşma sürecinde katkıda bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa hangi konularda bulunulduğu, yerel yönetim ve merkezi yönetimlerin çeşitli konularda PTR'nin görüşlerine ve deneyimlerine başvurup başvurmadığı, başvuruluyorsa bu fikirlerden ne derece faydalanıldığını tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda Çanakkale Rehberler Odası'na üye 20 PTR ile mülakat gerçekleştirilmiştir. Yapılan mülakatlar sonucunda PTR ile Çanakkale'deki gerek yerel yönetimler ve merkezi yönetimlerin arasındaki işbirliği ve görüş alışverişinin yetersiz olduğu, kimi zaman alınan görüşlerin uygulamaya geçirilmediği gibi sorunlar yaşandığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Competition in the tourism industry is an undeniable truth. Industry has a growing pie every day. This desire to take a greater share of the pie is appetizing for everyone in this area. Competition between cities, not between countries has also been stone. Cities ,just like products,has also entered into efforts for being preferred by consumers and being the brand of various destinations. Professional Tourist Guides establishes first contact with tourists and has a feature that creates a positive or negative image of their country and city image.The last person you saw when you leave town or from the country is tourists guide again. Professional Tourist Guides' value towards the branding of a city which is vital, certainly should not be overlooked. Study prepared for this purpose consists of three parts. In the first part of the study the concept of the brand and the branding process of the city has been tried to reveal. In the second part we have tried to put forward a professional tourist guide profession; The concept of professional tourist guides have been analysed by the analysis of the characteristics of the guide. In the third part, the role of professional tourist guides of the branding city of Çanakkale has been measured with an interview.