Osman Saib Efendi'nin Coğrafya-i Kıt'a-i Afrika adlı eserinin transkribi
Transcription of Osman Sâi̇b Efendi's Coğrafya-i Kit'a-i Afrika
- Tez No: 417855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS TOPSAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıt'a-i Afrika, Coğrafya, Osman Sâib, Afrika, Adriano Balbi, Kıt'a-i Afrika, Coğrafya, Osman Sâib, Africa, Adriano Balbi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ülkemizde Afrika kıtasıyla ilgili eserlerin az olduğu, buna paralel olarak akademik ve bilimsel çalışmaların eksik olduğu bilinmektedir. Bu düşünceden hareketle Müneccimbaşı Osman Sâib Efendi'nin Fransızca bir eserden çevirdiği Coğrafya-i Kıt'a-i Afrika adlı risalenin transkripsiyonunu yaparak, eserin içeriği hakkında değerlendirmelerde bulunduk ve elyazma ile matbu nüsha arasındaki farkları göstermeye çalıştık. Mütercim olan Osman Sâib Efendi'nin, Coğrafya-i Kıt'a-i Afrika adıyla tercüme etmiş olduğu bu eser, mütercim tarafından öğrencilerine derslerinde okutulmuştur. Eser, 19. yüzyıl Afrika kıtasını coğrafi, tarihi, kültürel, sosyal, ekonomik ve politik açıdan ülke ülke tanıtmaktadır. Fakat eserde, bazı ülkeler hakkında ayrıntılı bilgilere yer verilirken, kimi ülkeler hakkında ayrıntıya girilmeyip kısaca tanıtılmıştır. Eserin mütercimi, Afrika kıtasındaki ülkeleri, şehirleri, kabileleri, nehirleri, hayvanları, ticaret biçimleri, tarihi yapıları, hayat biçimleri, geçim kaynakları gibi pek çok konuyu açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
It is acknowledged that works on Africa are pretty rare and academic studies on this are quite lacking in our country. Upon this, an edition of the treatise“Coğrafya-i Kıt'a-i Afrika”of Müneccimbaşı Osman Sâib Efendi has been completed in this study. Also, it has been attempted an evaluation of its contents and a critical analysis to demonstrate the differences between the manuscript and the printed edition of it. Osman Sâib Efendi, who is a translator as well, taught this book to his student as a course book for his lectures. Coğrafya-i Kıt'a-i Afrika speaks about the continent of Africa's geography, history, culture, socio-economy and politics state after state. However, while some states were introduced in detail, some others were mentioned very briefly. The author explains many issues about the continent such as countries, cities, trade modes, historical sites, life standards and sources of income and so on.