Etik liderlik ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracılık etkisi ve bir uygulama
A study investigating the mediating role of organizational identification between ethical leadership and organizational citizenship behavior
  1. Tez No: 417866
  2. Yazar: DENİZ PALALAR ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. ŞEBNEM ARIKBOĞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik liderlik, Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Bankacılık Sektörü, Ethical Leadership, Organizational Identification, Organizational Citizenship Behaviour, Banking Sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Günümüz iş dünyasında kar odaklı zihniyetin sonuçları itibari ile sürdürülebilirlik yarışında geri planda kaldığı görülmektedir. Dolayısıyla bu zihniyetin görülmemiş bir hızla terk edildiği, yerine insan odaklı, etik değer ve ilkeler bazında bir yönetsel yaklaşımın ele alındığı gözlemlenmektedir. Globalleşen iş dünyasında örgütlerin artan karmaşık yapıları, iç ve dış paydaşlara olan etkileri bir bütün olarak değerlendirildiğinde örgütsel bağlamda etik değerlerin önemi ön plana çıkmaktadır. Felsefenin ana disiplinlerinden biri olan etik, tarih boyunca düşünürler ve filozoflar tarafından ele alınmıştır. Bununla birlikte kavram, geçmişin normatif yaklaşımı dışında, ancak 20. yy'ın başlarından itibaren liderlik çalışmalarında geniş kapsamlı olarak incelenmeye başlanmıştır. Etik değerler temelinde inşa edilen lider davranışları toplumsal, örgütsel ve iş gören bazında sonuçlar doğurmaktadır. Etik lider davranışları örgütün sürdürülebilirliğine önemli katkıda bulunurken; iş görenin birçok olumlu sosyal davranışlar sergilemesine neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında etik liderliğin çalışanların örgütsel özdeşleşmeleri ile örgütsel vatandaşlık davranışı sergilemeleri üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Araştırmada geliştirilen model bankacılık sektörü çalışanlarından elde edilen veriler ile test edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's business world the profit driven mentality falls behind the competition in regards to sustainability. Thus, it's being observed that such mentality is gradually being abonded and there is an increasing need for perople oriented and ethical value based management approach. Due to growing complexity of organizations and their expanded influence on internal and external stakeholders the importance of ethics in organizational context becomes salient. Ethics, as one of the main disciplines of philosophy, is explored by various philosphers throughout the history. Such concept being addressed comprehensively in leadership studies apart from its normative approach at the beginning of 20th century. Ethical leader behaviour, built on the basis of ethical values, results in various social, organizational and followeroutcomes. In addition to contribution of orgnizaitonal sustainablity, ethical leader behaviour leads to demonstration of prosocial behaviour by followers. With reference to individual follower outcomes of ethical leader behaviour, in this study, the effect of ethical leaderhip behaviour on organizational identification and organizational citizenship behaviour is explained. The model which developed within the context of the research, will be tested by data gathered from banking industry.