Çatışma kuramları ve çözüm yolları çerçevesinde halkla ilişkiler rol ve fonksiyonları üzerine bir araştırma
A study of the roles and functions of public relations from a perspective of conflict theories and resolution methods
  1. Tez No: 417867
  2. Yazar: TUĞÇE ERTEM ERAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler Uygulayıcıları, Halkla İlişkiler Uygulayıcı Rolleri, Conflict, Conflict Management, Public Relations, Public Relations Professionals, Roles of Public Relations Professionals
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Sosyal bilimlerin birbirlerinin kullandıkları kavramları paylaşmaları sosyal bilim dallarının birlikte ele alınmasını da olanaklı kılmaktadır. Bu kavramlardan biri olan çatışma kavramı da toplumsal ve bireysel çatışmaların tek bir disiplin kapsamında yönetilmeye veya çözülmeye çalışılması yeterli olmadığından ve iletişim biliminin de diğer bilim dallarından beslendiği gerçeğinden hareket edilerek iletişim çerçevesinde ele alınmadan önce sosyolojik ve psikolojik boyut çerçevesinde ele alınmaktadır. Çalışmada çatışma kavramından yola çıkılarak uluslararası literatürde çatışma ve halkla ilişkiler ilişkisine verilen önemin ulusal literatürde kendisine yer bulamaması ve Türkiye'de çatışmaların çözümünde halkla ilişkilerin önemine yeterince değinilmemesi sorunsalından hareket edilmektedir. Çalışma, çatışma kuramları çerçevesinde Türkiye'de halkla ilişkiler alanında çatışma kavramına odaklanarak halkla ilişkilerin rol ve fonksiyonlarının çatışma çözümünde etkili olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu sorunsal ve amaç çerçevesinde halkla ilişkiler uygulayıcılarının rol ve fonksiyonlarının çatışmaların çözümünde etkili olduğu varsayımından hareketle bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Alan araştırması yöntemi yapılan çalışmanın veri toplama tekniği, yarı yapılandırılmış görüşme ve soru formu olarak belirlenmiştir. Yapılan araştırma neticesinde Türkiye'deki halkla ilişkiler uygulayıcılarının çatışma durumuna yönelik bir tutum sergilediklerine, müzakere tekniklerinden kaçınma yerine işbirliği, uzlaşma gibi tekniklere yöneldiklerine ve çatışmaların çözümünde etkin bir role sahip olduklarına ulaşılmıştır. Uygulayıcı rollerinden özellikle yönetici ve yansıtıcı/stratejist role sahip olan halkla ilişkiler uygulayıcılarının çatışmaların çözümünde daha etkin oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Social sciences share common concepts among each other and this makes it possible to handle all branches of social sciences as a whole. Conflict, one of these concepts, is viewed from the perspectives of sociology and psychology before communication, which feeds from other disciplines, because it is not sufficient to try to manage or resolve societal and individual conflicts in the context of a single discipline. This study focuses on the issue of how the emphasis on the relationship between conflict and public relations in the international literature is disregarded in the national literature. It also looks at the issue of how the importance of public relations in conflict management is neglected in Turkey. This study aims to prove the significance of the roles and functions of public relations in resolution of conflicts by focusing on the concept of conflict in the field of public relations in Turkey in accordance with the conflict theories. Within the context of this issue and aim, a field research was conducted with the hypothesis that the roles and functions of public relations professionals are effective in the resolution of conflicts. Field research was chosen to be the methodology, and data collection through semi-structured interview and questionnaire was selected to be the technique for this study. The research concludes that public relations professionals in Turkey take action towards conflict, prefer to use methods such as cooperation and accommodation rather than avoiding negotiation techniques and that they play an important role in the resolution of conflicts. This study also reveals that public relations professionals with the roles of manager and reflective/strategist are more effective in the resolution of conflicts.