Melendiz Dağı yayla obaları mimarisi
The pastoral architecture on Melendiz Mountain
- Tez No: 417888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN BIÇAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Coğrafya, Archeology, Geography
- Anahtar Kelimeler: Yayla, Yaylacılık, Melendiz Dağı, Mimari, Pastoralism, Pastoralist settlements, Transhumance, Melendiz Mountain
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Prehistorya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada Niğde ili sınırları içerisinde yer alan Melendiz Dağı'ndaki yaylacıların kültürleri ve mimari yapıları incelenmiştir. Yapılan çalışmada daha çok yaylacıların kullandıkları mimari unsurlar detaylı olarak açıklanmıştır. Melendiz Dağı eteklerinde günümüzde çok fazla sayıda yayla yerleşmesi mevcuttur. Bu yaylalar aynı coğrafya içerisinde yer almalarına karşın içlerinde mimari özellikler bakımından birbirlerinden çok farklı özellikler barındırmaktadırlar. Farklı mimari özelliklere sahip olan yayla yerleşmelerinden bazıları seçilip detaylı olarak açıklanmıştır. Bu açıklamalar yapılırken yayların tarihi süreçleri de göz önünde bulundurulmuştur. Yaylalardaki zaman içerinde yaşanan değişimler nedenleri ile birlikte detaylı olarak anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the material culture and architecture remains of transhumance on Melendiz Mountain, located in the Niğde province. Research focuses on architectural remains of settlements that used by pastoralists. There are currently some pastoralist settlements on Melendiz Mountain. The pastoralist settlements that investigated in this study show differences in terms of architectural features despite being in the same geographic region. Some of the pastoralist settlements with different architectural features selected for this study and documented in great detail. During the evaluation process of the sesettlements diachronic and regional variations were taken into account.