Sapanca Gölü havzası ekosistem coğrafyası
Sapanca Lake basin ecosystem geography
- Tez No: 417890
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Sapanca, Ekoloji, Ekosistem, Fauna, Flora, Atmosfer, Toprak, Tahribat, Sapanca, Ecology, Ecosystem, Fauna, Flora, Water, Atmosphere, Soil, Degredation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ekosistem sorunları son bir asrın en büyük problemlerinden birisidir. Özellikle hayatı doğrudan etkileyen hava, su ve biyotik yıkımlar olumsuz koşullar oluşturmaya devam etmektedir. Ekosistemdeki bozulmalar ise genel olarak insan etkisiyle meydana gelmektedir. İnceleme sahasında kontrolsüz nüfus toplanma alanlarının oluşturulması, yanlış arazi kullanımı, plansız ve çarpık yerleşmeler, doğal çevre ve kaynakların bilinçsiz ve sınır tanımaz bir şekilde kullanılması, orman tahribatı ve su kaynaklarının kirletilmesi, atmosfere salınan sera gazları gibi olayları örnek verebiliriz. Böylece atmosfer, litosfer, hidrosfer ve biyosfer yıkımları ekosistem sorunlarına yol açmaktadır. Bu olumsuz yaşananların zararları sadece insan türünü değil diğer biyosfer elemanları ile birlikte tüm sistemi etkilemektedir. İnceleme sahası olan Sapanca Gölü Havzası, Marmara Bölgesi'nde onun Çatalca- Kocaeli bölümü üzerinde yer almaktadır. Sapanca gölü, akarsular, fauna ve flora kompozisyonu havzanın önemli varlıklarıdır. Araştırma sahasının 2014 yılı itibariyle nüfusu 49760 kişidir. Nüfus artış hızında dalgalanmalar olsa da, genel olarak nüfus sürekli artmıştır. 1935-2014 döneminde sahanın nüfusu yaklaşık olarak 4,8 kat artış göstermiştir. Bu artışla birlikte sahadaki insanların talepleri artmış böylece başta ovalık ve ormanlık alanlar olmak üzere birçok doğal saha yerleşmeye açılmış böylece tahribat ve yıkım ivme kazanmıştır. Ancak çok özel doğal koşullar taşıyan bu sahada ekosistem özelliklerininin korunması ve çevreci uygulamaların gerçekleştirilmesi sadece yerel boyutta Sapanca Gölü Havzası için değil küresel ölçekte de kazanımlar ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Ecosystem problems is one of the biggest problems of the past century. Especially life directly affect the air, water and biotic degradation continues to create unfavorable conditions. The deterioration of the ecosystem in general occur with human impact. Study area in the creation of uncontrolled population gathering areas, inappropriate land use, unplanned and irregular settlements, unconscious and uninhibited way the use of the natural environment and resources, pollution of forest destruction and water resources, can give examples of phenomena such as the greenhouse gases emitted into the atmosphere. So the atmosphere, lithosphere, hydrosphere and biosphere destruction leads to ecosystem problems. This negative experience of those losses is just not the kind of people affect the whole system together with other elements of the biosphere. Sapanca Lake Basin study area, which is located on part of his Çatalca- Istanbul in the Marmara Region. Sapanca lakes, rivers, fauna and flora composition of the basin are important assets. The research area of the population by the year 2014 49760 persons. Fluctuations in the rate of population growth, although overall population increased continuously. During 1935-2014 the population of the area increased approximately 4.8-fold. With this increase has increased the demand of the people in the field so that first opened to the public plains and woodlands so many scenic area including the settlement gained momentum havoc and destruction. However, the realization of a lot of special natural conditions and application of environmental protection in the ecosystem characteristics of this field will not only demonstrate the achievements on a global scale for the local dimension Sapanca Lake Basin.