Kıraat ilminde isnad meselesi
The issue of narration (isnad) in the science of qiraat
- Tez No: 417896
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EMİN ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tevatür, Meşhur, Semâ, Müşâfehe, İcazet, Tevâtur, Mashour, Semâ, Mutual Reading, Ijazah
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
İsnad, haberi söyleyenine ulaştırma kastı ile haberi rivayet eden ricalin rivayet sigaları ile haberin sıhhati için şahit tutulması eylemidir. Bu, hadis ilminde olduğu gibi kırâât ilminde de epistemolojik bir değere sahiptir. İsnad -önceki dinlerde kendine yer bulamayan- İslam Dini'ne mahsus bir özelliktir. Bu konuda âlimler ilimlerin isnad ile rivayet edilmesinin önemine dair sözler sarfetmişler, isnadsız ilmin ne gibi olumsuzluklara yol açacağını ifade etmişlerdir. Kırââtlerin sıhhati noktasında gerekli görülen şartlardan en önemlisi isnad olmakla birlikte âlimlerin kırâât isnadlarında bulunmasının gerekli olduğunu düşündükleri şeyler farklılık arz etmektedir. Kırâât ilminde çok önemli bir yere sahip olan tilavet isnadları, tabakat kitaplarında verilmiş ve bu konuda tenkitler de yapılmıştır. Bu kitaplarda az da olsa kırâât isnadları Hz. Peygamber'e (s.a.v.) kadar ulaştırılmış, çok zaman ise kırâât ilmini okuyanların sadece kırâât ilmini okudukları ve okuttukları kişiler hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızda gözettiğimiz amaç, kırââtlerin makbuliyeti noktasında en önemli şart olan isnadın kırâât ilminde nasıl icra edildiğini, kırâât ilminde isnad olgusunun ne olduğunu ortaya koymak ve bunu özelde de meşhur on kırâât üzerinden icra etmektir. Dolayısıyla çalışmamızda, makbul kırââtlerde bulunması gerekli görülen özelliklerden isnadın kırâât ilmindeki yeri ve kırâât denince akla ilk gelen meşhur on kırââtin hangi kıstaslar temel alınarak sonraki nesillere ulaştırıldığını ortaya koymaya, kırâât rivayetlerini hadis çeşitleri ile örneklendirmeye ve on kırââtin nasıl bir silsile ile Hz. Peygamber'e (s.a.v.) kadar ulaştığını tespit etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The ısnad, in order to reach to the persons who have given the information, the tellers of such information mentioned those trustworthy persons to be as witnesses to the truth of what they have told. This, as in the science of hadith has become of an epistemological value. The ısnad, which couldn't find a place in the previous religions, is a special attribute of the religion of Islam. In this subject the scholars of Islam have said a lot regarding the importance of transferring the sciences with ısnad, they have stated that a science ('Ilm) without an ısnad may become a leading way into denials. One of the most important conditions in the matter of trueness of the qıraat is the ısnad along with submitting the differences between the scholars of qıraat in the matters that were thought to be of importance. The ısnad of recitation that has a very high place in the science of qıraat, has been given in the books of tabaqat and sometimes criticisms have been made in this subject. Occasionally in these books the ısnads of qıraat have reached to the Prophet (S.A.W.), and in a lot of times the readers of the science of qıraat have been given information only regarding the readers and reciters of the science of qıraat. The main objective of our study is to know how the most important condition for the qıraat to be accepted which is the ısnad was executed in the science of qıraat, set forth what happened to the phenomenon of ısnad and perform it in particular on the ten recognized schools of qıraat. Therefore, we have worked in our study on finding the place of ısnad in the science of qıraat among the necessary features that can be found in the accepted qıraat, knowing the basis on which these qıraat were transmitted to the next generations and when saying qıraat the first thing comes to mind is the ten recognized schools of qıraat, giving examples from hadiths on the recitation of qıraat and identifying how these ten qıraat have reached to the Prophet (S.A.W.) through one chain.