İşletmelerde psikolojik şiddet ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A study on the relationship between psychological violence and organizational silence in business
  1. Tez No: 417998
  2. Yazar: POLAT GÜLŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik şiddet, İşgörenlerin Sessizlik Davranışları, İşgörenlerin Algıladıkları Örgütsel Sessizlik, Psychological violence, Employees' Silence Behaviors, Perceived Organizational Silence by Employees
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, çalışma ortamlarında işgörenlerin üst yönetim ya da mesai arkadaşları tarafından psikolojik şiddete maruz kalmaları sonucunda işgörenlerin algıladıkları örgütsel sessizlik ve işgörenlerin sessizlik davranışlarına yönelik eğilimlerinin belirlenmesidir. Çalışma, teorik ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Tez çalışması kapsamında öncelikle, araştırmanın kavramsal yapılarını tanıtmaya yönelik teorik kısım sunulmuş, ardından uygulama çalışmasına yer verilmiştir. Anket çalışmasının birinci bölümünde ankete katılanların demografik özelliklerini ortaya çıkaracak sorular sorulmuştur. İkinci ve üçüncü bölümde işgörenlerin algıladıkları örgütsel sessizlik ile işgörenlerin algıladıkları sessizlik davranışlarını ölçmek için Sayın Ali Murat ALPARSLAN'ın ''Örgütsel sessizlik iklimi ve işgören sessizlik davranışları arasındaki etkileşim: Mehmet Akif ERSOY üniversitesi öğretim elemanları üzerinde bir araştırma'' yüksek lisans tezi çalışmasında uyguladığı anketi, e-posta yoluyla kendisinin onayı alınarak kullanılmıştır. Dördüncü bölümde ise psikolojik şiddeti ölçmek için Sayın Nazlı ÖZCAN'ın ''Mobbingin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisi ve örgütsel sessizlik: Karaman il özel idaresinde bir uygulama'' yüksek lisans tez çalışmasında uyguladığı anketten yararlanılmış, kendisinden de yine e-posta yoluyla onayı alınmıştır. Oluşturulan anket ile derlenen veriler değerlendirilerek, psikolojik şiddet ile işgörenlerin algıladıkları örgütsel sessizlik ve işgörenlerin sessizlik davranışları arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The focus of this thesis is to reveal whether perceived organizational silence and organizational silence behaviors of employees are a result of psychological violence or mobbing applied by their supervisors or coworkers at the workplace. The study is composed of two parts, including the theoretical and practical parts. In the thesis study, the theoretical part is presented first, and then the practical application is explained. In the survey research, the data is collected in three parts. The first part is devoted to the collection of demographic characteristics of the participants. The second and third parts of the questionnaire is focused on the measurement of perceived organizational silence and organizational silence behaviors of employees where the scales of Ali Murat Alparslan, which he used in his MS thesis titled“The Interaction of Organizational Silence Climate and Employee Silence Behaviors: A Research on Mehmet Akif Ersoy University Academicians”, is used for data collection, with his permission via emailing. Anket çalışmasının birinci bölümünde ankete katılanların demografik özelliklerini ortaya çıkaracak sorular sorulmuştur. In the forth section, psychological violence is measured by the scale used by Nazlı Özcan in her MS thesis, titled“The Impact of Mobbing on Organizational Citizenship Behaviors and Organizational Silence: An Application at Karaman Province Private Management”, again with her written permission via emailing. Data has been analysed to reveal the relationship between psychological violence with perceived organizational silence and employees' organizational silence behaviors.