Mehmet Emin Yurdakul'un şiirlerinde değerler eğitimi üzerine bir inceleme
A study on values education in Mehmet Emin Yurdakul's poetry
  1. Tez No: 418023
  2. Yazar: GÜNAY MEHDİYEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇAĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Değer Eğitimi, Mehmet Emin Yurdakul'un Şiirlerinde Değer, Value education, value education in Mehmet Emin Yurdakul's poetry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Mehmet Emin Yurdakul 13 Mayıs 1869'da İstanbul'da bir balıkçı kayığı reisi olan Salih Reis'in ailesinde doğmuştur. Çocukken halk kültürünü, Türklük bilinci ve ruhunu babasından almış, şiirlerinde sade, halk dilini kullanarak Türkçenin halk şiir ölçüsü olan hece ölçüsünü korumaya çalışmıştır. Şairin ilk şiir kitabı olan Türkçe Şiirler 1898 yılında basılmıştır. Bu kitaptaki tüm şiirlerde halkın milli değerleri yer almıştır. İkinci şiir kitabı Türk Sazı 1914'de yayımlanır. Bunun ardından 1914 yılında Ey Türk Uyan, 1915'de Tan Sesleri, Ordunun Destanı, 1916 yılında Dicle Önünde, 1918 yılındaysa Turan'a Doğru adlı şiir kitapları da arka arkaya basılır.Mehmet Emin, şiirlerinde çeşitli Anadolu insanı yer almaktadır. Bu insanlar arasında zengin, yoksul insanlar, hasta, kimsesiz kadınlar; oğlu tarafından dövülen anneler, çiftçiler, çömlekçiler, balıkçılar, askerler, gaziler, şehitler, tarihî şahsiyetler, çocuklar, mektepliler, genç kızlar, delikanlılar, hemşireler görebiliriz. Her bir halkın, milletin mensup olduğu bir sıra değerleri vardır ki bunlar milli değerler diye adlandırılır. Şair, şiirlerinde bu değerleri gelecek kuşaklara aşılamaya çalışmıştır. Mehmet Emin'in şiirlerinde çalışma, vatanseverlik, kahramanlık, doğruluk/dürüstlük, medeniyet, merhamet, vatana, insana, aileye, dile, dine, tarihe sevgi gibi değerler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Mehmet Emin Yurdakul was born on May 13th in 1869, in Salih Reis's family one of the head-fisherman in Istanbul. When he was a child he got the folk culture, Turkish consciousness and soul from his father.Using the simple and public language Mehmet Emin tried to protect Turkish syllabic metre, the metre of Turkish National Poetry. Poet's first book“TurkishPoetry”(Türkçe Şiirler) was published in 1898. The national values are included in all poems of this book. Second poetry book Türk Sazı was published in 1914. After this in 1914 Ey Türk Uyan, in 1915 Tan Sesleri (Dawn Sounds), Ordunun Destanı (The Epic of Army), in 1916 Dicle Önünde (Infront of Dicle), in 1918 the book named Turana Doğru (Toward the Turan) was published after these.Different kinds of Anadolu people are included in Mehmet Emin's poetry. Among these people we can see the rich, the poor, sick people, orphan people, the unowned mothers, mothers beaten by their sons, farmers, potters, fishermen, soldiers, veterans, martyr, historical personages, politicians, children, scholars, schoolgirls, schoolboys, nurse sand other people in his poetry. Each nation has the values it deserves which called national values. The poet tried to transfer these value ston extgenerations. Many values exist in Mehmet Emin's poetry: diligence, patriotism, heroism, humanity, philanthropy, honesty, love his motherland, his family, his mother tongue, his religion, his history and others.