Milli edebiyat dönemi çocuk şiirlerinde geçen iletilerin sınıflandırılması (1911-1923)
Classification of messages in the child poems of national literature period (1911-1923)
- Tez No: 502454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İleti, İletilerin Sınıflandırılması, Milli Edebiyat Dönemi, Çocuk Şiirleri, Message, Classification of Messages, National Literature Period, Child Poems
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Milli Edebiyat Dönemi çocuk şiirlerinde geçen iletilerin sınıflandırıldığı bu çalışmada öncelikle alanyazın ile ilgili kaynak temin edilmiştir. Çalışmayla ilgili temin edilen bu kaynaklar çeşitli yönlerden ele alındıktan sonra bu kaynakların Milli Edebiyat Dönemi çocuk şiirlerinde geçen iletiler açısından incelenmesine karar verilmiştir. İlk aşamada çalışmanın üst kuramı olan iletiler ve bu iletilerin sınıflandırılması üzerinde durulmuştur. Daha sonra Milli Edebiyat Dönemi şiiri ve bu şiirleri yazan şairler hakkında bilgiler verilmiştir. Bunun yanı sıra Milli Edebiyat Döneminde çocuklar için yazılmış şiirlerin sınıflandırılması yapılarak bu şiirlerde geçen iletiler belli başlıklar altında açıklanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular sonucunda Milli Edebiyat Dönemi çocuk şiirlerinin iletiler açısından zengin olduğu tespit edilmiştir. Dönemin şartlarına bağlı olarak şairlerin içinde bulunduğu millî duygu farklı iletiler şeklinde şiirlere yansımıştır. Çalışmada; Alaettin Gövsa, Ali Ulvi Elöve, Ali Ekrem Bolayır, Ziya Gökalp, Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy, Aka Gündüz ve Mehmet Emin Yurdakul'un çocuklar için kaleme aldığı şiirler incelenmiştir. İnceleme sonucunda şiirler; kişisel, toplumsal, ulusal, dini, ahlaki, evrensel, ekonomik ve diğer iletiler yönünden sınıflandırılmıştır. Tezin bulgular bölümünde iletilerin sınıflandırılması tablolarla gösterilmiştir. Kaynak taramasına dayanan bu çalışma, nitel araştırma modellerinden doküman incelemesine dayanır.
Özet (Çeviri)
In this study in which the messages of the poems of child literature in the National Literature Period are classified, it was initially started by the procurement of literature resources. After those resources related to the study are handled from various aspects, it has been decided to examine these resources in the sense of the messages of the child literature poetry in the National Literature Period. At first, it is focused on the messages which are the meta-theories of this study, and on the classification of those messages. Then, the information on the National Literature Period poetry and the poets of those poems have been provided. Alongside this, the messages in the child poems written in the National Literature Period were explained according to specific titles by the classification of those child poems. As the results of findings of the study, it has been identified that the National Literature Period child poems are rich in terms of messages. Depending on the conditions of the period, the national affections in which the poets exists are projected to the poems as various messages. In this study, the poems which were written for children by Alaettin Gövsa, Ali Ulvi Elöve, Ali Ekrem Bolayır, Ziya Gökalp, Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy, Aka Gündüz and Mehmet Emin Yurdakul have been examined. As a result of research, the poems are classified according to the personal, social, national, religion, moral, universal, economical and other messages. In the indication part of the thesis, the classification of the messages is shown in the tables. This study based on source scanning is based on document analysis from qualitative research models.