Okul öncesi çocuklarının çekingenlik davranışları üzerine oyun terapisi uygulamalarının etkisi
The effect of play therapy applications on the shyness of the pre-school children
- Tez No: 418034
- Danışmanlar: PROF. DR. DİĞDEM MÜGE SİYEZ, YRD. DOÇ. DR. DUYGU ÇETİNGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Oyun Terapisi, okul öncesi dönem, çekingenlik, tek denekli desen, Play Therapy, preschool, shyness, single subject design
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönemde oyun terapisinin çekingenlik davranışı olan bir çocuk üzerindeki etkisinin ebeveyn ve öğretmen değerlendirmeleri aracılığıyla incelenmektir.Araştırma, 2014 – 2015 eğitim öğretim yılında Denizli ili Sarayköy ilçesinde bulunan Sarayköy Merkez Mükerrem Tokat Anaokulu'nda öğrenimine devam eden altı yaş grubundan bir çekingen öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tek denekli desenlerden AB deneysel desen kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak gruplara“Güçler ve Güçlükler Anketi(GGA)”ve“Kişisel Bilgi Formu(KBF)”uygulanmıştır. Öğrenci her biri 40 dakika süren, 6 oturumdan oluşan çekingenlik davranışını azaltmak için hazırlanmış oyun terapisi programına katılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 15.0 istatistik paket programı ile veri girişi yapılarak grafiksel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularından elde edilen sonuçlar, araştırmanın denenceleri doğrultusunda incelendiğinde, çekingenlik davranışı olan okul öncesi dönem çocuğuna uygulanan oyun terapisi sonrasında anneden ve öğretmenden alınan değerlendirmeler, duygusal sorunların, akran ilişkileri problemlerinin ortadan kalktığını ve prososyal davranışların büyük oranda arttığını belirlemektedir. Sonuç olarak, oyun terapisi programının okul öncesi dönem çocuğunun çekingenlik davranışında anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research to examine the impact of play therapy on the behavior of a child with shyness through parent and teacher evaluations in preschool.The research was carried out with the participation of one shy students in six ages groups who are registered at 2014- 2015 academic year in Sarayköy Central Mükerrem Tokat Kindergarten in Sarayköy town of Denizli. An experimental model with AB experimental design from single subject design was used in the study.“Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ)”and“Personal Information Form (KBF)”were applied to the respondents to child. Student each lasting 40 minutes was added play teharapy program to prepared to reduce the shyness behavior consist of six sessions. For the analysis of data, making data entry with SPSS 15.00 Windows Packet Program graphical analysis method was used. The results obtained findings from the survey are analyzed in accordance with the hypothesis of the study, preschool children with shyness behaviors that apply to after the play therapy from the mother and teacher received evaluations, emotional problems, peer relationships problems is disappear and prosocial behavior is determined largely increased. Consequently, play therapy program was found to be a significant effect on the shyness behavior in preschool children.