İşletmelerde fırsat ve kaynak tabanlı yaklaşımların rekabet stratejisi tercihleri ile ilişkisi: Burdur mermer işletmelerinde bir araştırma
The relations between competitive strategic preferences and opportunity and resource-based approaches in business: Research of Burdur marble enterpri̇ses
  1. Tez No: 418073
  2. Yazar: NİHAL CANTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Stratejileri, Fırsat Yaklaşımı, Kaynak Yaklaşımı, Stratejik yönetim, Competition Strategies, Opportunity Approach, Resource Approach, Strategic Management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı Burdur ilinde mermer sektöründe faaliyet gösteren mermer işletmelerinin, rekabet üstünlüğü sağlamada hangi stratejik yaklaşımı tercih ettiği ve bu yaklaşımlardan fırsat yaklaşımını seçen işletmelerin hangi rekabet stratejisini, kaynak yaklaşımını seçen işletmelerin hangi rekabet stratejisini uyguladıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evreni Burdur, Bucak Sanayi ve Ticaret Odasına kayıtlı ve Burdur il sınırlarında, mermer sektöründe faaliyet gösteren mermer işletmeleri ve mermer fabrikalarından oluşmaktadır.Bu çalışma ile mermer sektörünün rekabet avantajı elde etmede hangi stratejiyi uyguladıkları ve bu stratejiyi uygularken; işletme içi kaynaklar mı yoksa işletmenin dış çevresini oluşturan endüstri yapı ve unsurlar mı değerlendirilmiş, bunlar arasında anlamlı bir ilişki var mı bu sorular çerçevesinde araştırma verileri değerlendirilmiştir. Araştırmada anket tekniği kullanılarak veriler toplanmış ve toplanan veriler SPSS 22.0 İstatistik paket programında analiz edilmiştir.Anketi cevaplayan yöneticilerin verdikleri yanıtlar neticesinde fırsat ve kaynak yaklaşımını tercih eden işletmelerin karma stratejiyi tercih ettikleri ve fırsat yaklaşımı tercih eden işletmelerin karma stratejiye verdikleri puanın kaynak yaklaşımını tercih eden işletmelerden daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explore that the marble businesses in Burdur which strategic approach preferred in providing competitive advantage and from these approaches, the businesses that had preferred Opportunity Approach which competitive strategy applied, the businesses that had preferred Resource-Based Approaches which competitive strategy applied.The population of the study is the marble enterprises and manufacturers that are located in Burdur and registered to Bucak Chamber of Industry and Commerce.With this study, the strategy preferences of marble industry on obtaining competition advantages, and resource preferences that whether internal or external that surrounds the enterprises industrial structures and objects are evaluated and the relationship between those are analyzed.Data were collected with survey technique and analyzed with SPSS 22.0.According to The responses of participants, it is observed that the enterprises which prefer opportunity and resource approaches follow the mix strategy. It is also observed that the enterprises that prefer opportunity approach rated mix strategy higher than the ones that prefer resource approaches.