Türkiye' de sosyal politika ve sosyal konut politikası
Social policy in Turkey and social housing policy
  1. Tez No: 418081
  2. Yazar: RAHMAN AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN GENÇLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Political Science, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal politika, sosyal konut, konut sorunu, yoksul ve dar gelirli, Türkiye'de konut politikaları, Social politics, social housing, housing problem, low-income, housing politics in Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Sosyal politika toplumsal dengenin ve barışın sağlanabilmesi için oldukça önemli bir araçtır. Devletlerin vatandaşlarının taleplerini tam anlamıyla kapsaması ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi değişen, gelişen ve küreselleşen dünyada her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Bu toplumsal talep ve ihtiyaçların karşılanmasında devletlerin kullandığı en önemli enstrümanlar işsizlik, yoksulluk, sosyal güvenlik, istihdam, aile, göç ve barınma gibi alt başlıklar ve bu kavramların tanımlanabileceği sosyal politikalardır. Dünyada çözüm aranan konulardan biriside barınma sorunudur. Barınma ihtiyacının yetersiz karşılanması veya hiç karşılanamaması olarak anlaşılan konut sorunu, küreselleşen dünyada yaşanan sosyal, ekonomik ve politik değişikliklerle konut politikalarını da farklı açılardan değiştirmektedir. Farklı politikalarla bu soruna çözüm arayan ülkelerde en çok kullanılan yöntem sosyal konut politikalarıdır. Türkiye' de de konut sorunu; demografik, ekonomik, teknolojik, siyasal, sosyal ve kültürel gelişmelere paralel olarak hızlanmış, 2000' li yıllara gelindiğinde nüfusun üçte ikisi kentlerde yaşar hale gelmiştir. Her ne kadar konut sorunlarının temelinde sayısal dengesizlikten kaynaklanan bu durum varmış gibi gözükse de konut sorunları pek çok etmenle yakından ilişkilidir. Bu çalışmada, sosyal politika çerçevesinde konutun dünyada ve Türkiye' deki boyutları incelenmiştir. Öncelikle sosyal politika olgusunun kavram ve kapsamı, yoksulluk tanımı, konut sorunları ve politikaları, çalışmanın ilerleyen bölümlerinde ise dünyada konut yoksulluğunun boyutları, yerel yönetimlerde Edirne Belediyesinin sosyal konut uygulamaları ve Türkiye'de kent özelinde konut yoksulluğu, 2002 den günümüze gelen hükümetlerin konut sorunuyla mücadele stratejileri, mücadeleye yönelik politika uygulamaları ve bu uygulamaların sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social politics is an important assurance to keep social equilibrium and peace. Goverments get into difficulty to provide needs of their citizends because of developing, changing and globalization world. Social politics including many subunits such as unemployment, poverty, social security, employment, family, migration and housing are the most important tools which are utilized by goverments to provide citizens' needs. Housing is one of the universal problems seeking for a solution. Housing problem meaning that housing is insufficiently or never provided affects housing politics together with the changes in social, economics and politics in worldwide. Social housing politics are the most common method used by countries seeking for a solution for this problem. In Turkey, housing problem has been increased by the affects of demographics, economics, technologics, social and cultural changes. Two out of three of the population were in cities in years of 2000. Even though numerical disequilibrium seemed the reason of housing problem, the problem is related with many other factors. In this study, housing concept both in Turkey and the World was revised. Firstly, concept and content of social politics, description of poverty, housing problems politics were explained and, in the following sections, extencity of hosuing problems in the world, approaches of municiplaties, especially in Edirne, for social housing politics, housing insufficieny in cities of Turkey, hosuing problem strategies and politics of goverments and the results of these approaches were presented.