Tablet bilgisayar üzerinde eş zamanlı ipucuyla sunulan nokta belirleme tekniğinin rakam - nesne eşlemesi öğretiminde etkililiği
The effectiveness of touch math to teach number-object matching via simultaneous prompting on a tablet computer
- Tez No: 418154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hafif Düzeyde Zihinsel Engelli, Mobil Teknolojiler, Eğitsel Yazılımlar, Nokta Belirleme Tekniği, Eş zamanlı İpucuyla Öğretim, Mild Intellectual Disabilities, Mobile Technologies, Educational Softwares, Touch Math Technique, Simultaneous Prompting
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı, nokta belirleme tekniği ile eş zamanlı ipucuyla öğretim yöntemi kullanılarak rakamlarla nesneleri eşleme becerisinin öğretimi için, mobil ortamlarda kullanılmak üzere hazırlanan Dokunarak Rakamları Öğrenelim yazılımının özel gereksinimli öğrencilerin bu beceriyi kazanma, sürdürme ve genellemesinde etkililiğini belirlemektir. Bunun yanı sıra bu çalışmada öğrencilerin öğrendikleri rakamları nesnelerle eşleme becerisini öğretim tamamlandıktan sonra da sergileyip sergilemediklerine ve yapılan çalışmaya yönelik ailelerin görüşlerine yer verilmiştir. Bu araştırmaya Bolu ilinde bulunan bir rehabilitasyon merkezine devam eden ve hafif düzeyde zihinsel engelli iki erkek ve bir kız öğrenci katılmıştır. Bu araştırmada yöntem olarak tek denekli araştırma modellerinden katılımcılar arası yoklama denemeli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırma bulguları; hafif düzeyde zihinsel engelli olan öğrencilere mobil ortamda hazırlanan Dokunarak Rakamları Öğrenelim yazılımı ile uygulamacı tarafından nokta belirleme tekniği ile eş zamanlı ipucuyla öğretim yöntemi kullanılarak rakamları nesnelerle eşleme becerisinin uygulama sona erdikten sonra da korunduğunu göstermiştir. Araştırma sonunda ebeveynlerle yapılan görüşmeler sonucunda ailelerin görüşlerinin nokta belirleme tekniği ile eş zamanlı ipucuyla öğretim yöntemi kullanılarak rakamlarla nesneleri eşleme becerisinin öğretimi için, mobil ortamlarda kullanılmak üzere hazırlanan Dokunarak Rakamları Öğrenelim yazılımı hakkında olumlu olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effectiveness of Touch Math to teach number-object matching by using simultaneous prompting via the software named Let's Learn Numbers by Touching, prepared to use in mobile environments to children with mild intellectual disabilities. Besides, this study investigated the generalization of these required skills and the maintenance of the skills that were taught even after the end of implementation and the opinions of teachers and mothers of the students on this study. One girl, two boys, total of three students with mild intellectual disabilities who attend a rehabilitation center in the city of Bolu participated in this study. One of the single subject research methodologies, multiple probe with probe trials design acrossparticipants, was used in this research. The findings of the study demonstrated us that children with mild intellectual disabilities acquired, generalized and maintained number-object matching by using simultaneous prompting via the software named Let's Learn Numbers by Touching, prepared to use in mobile environments. The findings obtained from the interviews held with the teachers and the parents demonstrated that their opinions towards the software named Let's Learn Numbers by Touching were positive. They tought that this procedure was effective on their children's number-object matching.