Kaynaştırma öğrencilerinin yalnızlığını yordamada algılanan sosyal desteğin etkisi
The effect of the perceived social support in the prediction of the loneliness of inclusive students
  1. Tez No: 418157
  2. Yazar: ABDULLAH GÖRMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ÇİFCİ TEKİNARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, yalnızlık, algılanan sosyal destek, Inclusive, loneliness, perceived social support
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, kaynaştırma eğitimi alan yetersizliği olan öğrenciler ile normal gelişim gösteren öğrencilerin algılanan sosyal destek düzeyleri ile yalnızlık düzeyleri karşılaştırılmış, algılanan sosyal desteğin yalnızlık için anlamlı bir yordayıcı olup olmadığı araştırılmış, ayrıca öğrencilerin cinsiyet, derslerdeki başarı algıları ve öğrencilerin yetersizlik tanılarına göre yalnızlık düzeyleri ve sosyal destek algılarının farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Bolu ili merkez ilçesi ilk ve ortaokullarında herhangi bir yetersizlik tanısı almamış normal sınıflarda eğitim gören 74 öğrenci ile kaynaştırma eğitimi alan zihinsel yetersizlik, bedensel yetersizlik ve öğrenme güçlüğü tanısı almış 54 öğrenci olmak üzere toplam 128 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada, Çocuklar İçin Yalnızlık Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler, SPSS 20.0 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Araştırmanın sonucunda, kaynaştırma öğrencilerinin normal gelişim gösteren öğrencilere göre daha yalnız olduğu görülmüştür. Normal gelişim gösteren öğrencilerin kaynaştırma öğrencilerinden daha fazla sosyal destek algıladıkları belirlenmiştir. Her iki grupta da algılanan sosyal desteğin artarken öğrencilerin yalnızlık düzeylerinin azaldığı ve algılanan sosyal desteğin çocukların yalnızlığı için anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmüştür. Gruplar arasında yapılan incelemede, yalnızlık ve sosyal destek düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Yetersizlik tanılarına göre ise, sosyal destek algıları benzer düzeyde olsa da normal gelişim gösteren öğrenciler ile zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin yalnızlık düzeylerinin farklılaştığı, derslerdeki başarı algılarına göre ise kendini yalnız hisseden öğrencilerin derslerde başarısız hissettikleri ve algılanan sosyal desteğin arkadaş ve öğretmen olduğu durumlarda başarı algısının yükseldiği, aile olduğu durumlarda ise azaldığı sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the level of perceived social support and the level of loneliness between inclusive students with disabilities and the children who show normal developement were compared and whether perceived social support is a meaningful predictor for loneliness was investigated. Besides this, whether there are distinctions in level of loneliness and social support perception according to gender, perception of success in classes and inability diagnoses of students were investigated. Research group is composed of the students who are taken primary or secondary education in central district of Bolu in the 2014-2015 academic year. In total, research group is composed of 128 students, 74 of them are normal and 54 of them are inclusive students who have mental, physical or learning disabilities. Loneliness Scale for Children and Perceived Social Support Measurement were used in research. Collection of data is transferred to pc through using SPSS 20.0 for the data analysis. Findings of the study reveal that inclusive students are lonelier than the normally developed children. Normally developed children perceive social support more than inclusive students. When the level of perceived social support increases, the level of loneliness decreases, thus, the perceived social support is a significant predicator for the loneliness of children for both groups. In the analyses among groups, loneliness and social support levels don't differentiate according to gender variable. As according to inability diagnoses, even if social support perceptions of normally developed children and students with mental inabilities are similar, the levels of loneliness differentiate. And as according to perception of success in classes, the students who feel alone also feel unsuccessful and perception of success increase when the social supports are friends and teachers; decrease when the social support is family.