Şehriyâr'ın Türkçe şiirlerinin dilin temel becerileri açısından incelenmesi
Examination of Shahriar's Turkish poems in terms of basic language skills
- Tez No: 418211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA ALYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil, dilin dört becerisi, okuma, dinleme, konuşma, yazma, şiir, Şehriyâr, Şehriyâr'ın Türkçe şiirleri, language, four basıc skills of language, reading, listining, speaking, writing, poetry, Shehriyar's Azeri poems
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada Şehriyâr'ın Türkçe kaleme aldığı şiirleri dilin dört temel becerisi açısından incelenerek, dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerileri ile ilgili olduğu düşünülen ögeler tespit edilip sınıflandırılmıştır. Çalışma betimsel nitelikte yani tarama (survey) şeklinde yapılmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu Şehriyâr'ın Türkçe yazdığı şiirleri oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri doküman incelemesi tekniği ile toplanmış ve değerlendirilmiştir. Şiirler incelenirken Yusuf GEDİKLİ'nin Şehriyâr ve Bütün Türkçe Şiirleri (1997) adlı eseri esas alınmıştır. Öncelikle çalışmanın amacıyla paralel olduğu düşünülen kodlar oluşturulmuştur. Kodlar tespit edilirken sözcük, sözcük grubu ve cümle düzeyinde üç farklı birim esas alınmıştır. Daha sonra elde edilen kodlar dört temel dil becerisi olan dinleme, konuşma, okuma ve yazma kategorileri altında toplanmıştır. Bu doğrultuda temel dil becerileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunulmuştur.Çalışmanın sonucunda Şehriyâr'ın Türkçe yazılmış şiirlerinin, dilin dört temel becerisi açısından zengin bir içeriğe sahip olduğu belirlenmiştir. Şiirlerde en fazla konuşma becerisiyle ilgili, en az ise okuma becerisiyle ilgili ögelere yer verildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the elements related to the listening, reading, speaking and writing called as the four basic skills of language have been identified, analyzed and classified in Shahriyar's Turkısh poems. This study was conducted in descriptive nature means screening (surveillance) method. Shahriyar's Azerbaijanese poems constitutes this study's research group. The research data were collected and evaluated by document analysis techniques. the poems examining based on the Yusuf GEDİKLİ's work named“Shahriyar and his all Turkish poems”(1997). First, codes considered to be parallel with the objective of the study was formed. As the codes are detected based on three different units in the word, phrase and sentence level. Later obtained codes are collected under four basic language skills of listening, speaking, reading and writing categories. Accordingly it was made assessments related to basic language skills.In result of study, its prove that Shriyar's Azerbaijanese poems can be considered as a rich content of language for four basic skills. it was determined that in the poems highest rate of the elements associated with speaking and lowest rate of the elements associated with reading.