Şehriyar-Heyder Babaya Selam şiirinin dil bilgisel çözümlemesi
The grammatical analysis of Şehriyâr's Selam to Heyderbaba poem
- Tez No: 426139
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KARAAĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şehriyâr, Heyderbaba'ya Selam, Dil Bilgisi, Şehriyâr, Selam to Heyderbaba, Grammar
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu çalışmada Çağdaş Azeri Edebiyatı'nın ve aynı zamanda İran'ın en büyük şairlerinden biri olan Seyyid Mehemmed Hüséyin Behcet Tebrizi Şehriyâr'ın -yaygın olan ismiyle Şehriyâr'ın- Türkçenin bütün dil zenginliklerini kullanarak yazdığı şiirlerinden biri ve en ünlüsü olan Heyderbaba'ya Selam adlı eserin dilbilgisel çözümlemesi yapılarak Şehriyâr'ın ve Türkçenin dil zenginliği gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Şehriyâr ve Heyderbaba'ya Selam şiiri üzerine yapılan araştırmalardan yararlanılan bu çalışma ile Heyderbaba'ya Selam'ın zengin anlatım ustalığı ile ortaya çıktığı gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Öncesinde Şehriyâr ve mensubu olduğu Azeri Edebiyatı hakkında bilgi verilen bu çalışmada Heyderbaba'ya Selam'ın dilbilgisel çözümlemesi iki aşamada gerçekleşmiştir. İlk aşamada morfolojik bağlam ikinci aşamada ise söz diziminin yapısı incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek şairin üslubu ile ilgili bazı tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
İn this thesis, we have a grammatical analysis of Seyyid Muhammed Huseyin Behcet Tebrizi Şehriyâr's- with his common name Şehriyâr's- who is the most valuable poets of Contemporary Azarbaijani Literature and also Persion Literature, Selam to Heyderbaba, one of which he made use of all the wealth of turkish language and the most famous. The attempt has been made to succeed in displaying the wealth of Şehriyâr and Türkish language by analysing the poem of Selam to Heyderbaba. It has been tried to display the mastership that was succeeded in by the help of enriched description with this study which was achieved through the studies and analysises on Şehriyâr and the poem Selam to Heyderbaba. Furthermore, you are given several information related to Şehriyâr and the Azarbaijani literature that he was a member af and the grammatical analysis of the poem Selam to Heyderbaba is done in two stages. On the first part, the poem has been examined in terms of morphologic context and on the second part, the sentence seguence has been taken into consideration. Several wording determinations have been made by evaluating the info extracted from the analysis.