3B sanal ortamdaki rehberli ve rehbersiz öğrenmenin öğrenci meşguliyeti ve başarısına etkisi
The effect of guided and unguided learning in 3D virtual environment on students' engagement and achievement
  1. Tez No: 418233
  2. Yazar: FATMA BURCU TOPU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 3B Sanal Ortamlar, Rehberli ve Rehbersiz Öğrenme, Davranışsal-Duyuşsal-Bilişsel Meşguliyet, Akademik Başarı, 3D Virtual Worlds, Guided and Unguided Learning, Behavioral-Affective-Cognitive Engagement, Academic Achievement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmanın amacı; Second Life'da geliştirilen kış sporları öğrenme ortamındaki rehberli ve rehbersiz gruplara göre öğrencilerin davranışsal, duyuşsal, bilişsel meşguliyetlerinde ve akademik başarılarında farklılık olup olmadığını belirlemektir. Ayrıca gruplara göre bu üç meşguliyet boyutunun akademik başarıyla ilişkisi ve gruplardaki öğrencilerin davranışsal, duyuşsal, bilişsel meşguliyetlerini etkileyen faktörler de ortaya çıkarılmıştır. Karma yöntem araştırması olarak kurgulanan bu çalışmada çeşitleme deseni temel alınmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen çalışma grubu; 7. ve 8. sınıfta öğrenim gören 45 kız, 59 erkek olmak üzere her iki gruptaki toplam 104 öğrenciden oluşmaktadır. Ayrıca gruplardan rastgele seçilen 43 öğrenciyle görüşmeler yapılmış, 29 öğrenci avatarı ise hem gözlemciler hem de araştırmacı tarafından gözlenmiştir. Veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından geliştirilen meşguliyet anketi, görüşme rehberi, gözlem formu ve akademik başarı testi kullanılmıştır. Nicel veriler betimsel ve kestirimsel istatistiki tekniklerle, nitel veriler ise içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Sonuçlarına göre; rehberli gruptaki davranışsal, duyuşsal, bilişsel öğrenci meşguliyeti hem akademik başarı son test düzeyi rehbersiz gruptakilere göre yüksek olmasına rağmen, gruplararası anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir. Her iki grupta da genel meşguliyet ile davranışsal, duyuşsal ve bilişsel meşguliyet arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişki olduğu, buna karşın akademik başarı son test ile arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Son olarak; her iki gruptaki öğrenci meşguliyetini etkileyen faktörlerin birkaç tema altında toplandığı belirlenmiştir. İletişim araçları, 3B sanal ortamla etkileşim, öğrenci özellikleri temalarının üç meşguliyet boyutunu, avatar özellikleri temasının davranışsal ve duyuşsal meşguliyeti etkilediği belirlenmiştir. Yönlendirme araçları, yardım ihtiyacı, teknik altyapı temalarının davranışsal; ortam tanıtımı temasının duyuşsal; farklı yollarla bilgi edinme ve gerçek hayatla ilişkilendirme temalarının bilişsel meşguliyeti etkilediği saptanmıştır. Ancak ayrıntılara inildiğinde bu temalar altındaki faktörlerin öğrencileri etkileme şekillerinin gruplara göre değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak; öğretmen rehberliğinin 3B sanal ortamdaki öğrenci meşguliyetine ve öğrenmesine anlamlı etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bu çalışmanın; 3B sanal ortamlarda öğretmen rehberliği olan ve olmayan uygulamalarda meşguliyetin davranışsal, duyuşsal ve bilişsel boyutlarıyla sağlanması için dikkat edilmesi gereken unsurları detaylarıyla görme açısından ileriki çalışmalara rehber olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether behavioral, affective and cognitive engagement and academic achievement show change according to guided and unguided students groups. Also, correlations between academic achievement and behavioral, affective and cognitive engagement and the factors affecting these dimensions have been examined according to the guided and unguided groups. In this study, the triangulation of mixed research methods has been used. The sample, used purposive sampling methods has consisted of seventh and eighth grade 104 students, including 45 girls and 59 boys in Erzurum. In addition, interviews have been conducted with 43 students selected groups, 29 avatars of students have been observed by both observers and researchers. As a data collection tools, student engagement survey, interview guides, observation forms, and academic achievement test from developed by the researcher have been used. Quantitative data were analyzed with descriptive and forecasted statistical techniques, qualitative data were analyzed with the content analysis technique. As a result, engagement of students in guided groups, although higher than those unguided group there are no significant differences between groups in terms of behavioral, affective and cognitive engagement. Academic achievement of students in guided groups, although higher than those unguided group there is no significant differences between groups. Also positive correlation between general engagement and behavioral, affective, cognitive engagement whereas no correlation between general engagement and academic achievement in both groups has been determined. Lastly, navigations tools, assistance needs, technical infrastructure and avatar features that the themes affecting behavioral engagement, giving information about the environment and avatar features that the themes affecting affective engagement, obtaining information in different ways and associating the real life that the themes affecting cognitive engagement has been determined. Communication tools, interaction with 3D virtual environment, student characteristics, being a teacher in guided groups and freely moving in the unguided group that the themes where the factors affecting the three engagement dimensions. However when examined detaily, the factors under these themes affect differently the students has been determined according to the groups. Consequently, the highlight of the measures to be taken that ensure the behavioral, affective and cognitive engagement of guided or unguided groups in 3D virtual environments is required. Therefore, researches carried out this field have great importance.