Yaratıcı yazma etkinliklerinin Çinli öğrencilerin yabancı dil olarak Türkçe yazma becerilerine etkisi
The effects of creative writing activities towards Chinese TFL (Turkish as foreign language) learners' writing skills
- Tez No: 418255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma, yaratıcı yazma, yaratıcı yazma etkinlikleri, Türkçenin yabancılara öğretimi, Writing, creative writing, creative writing activities, Turkish as Foreign Language
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde süreç içerisinde yapılan yaratıcı yazma etkinliklerinin öğrencilerin yazma becerilerine etkisi araştırılmıştır. Bu doğrultuda Türkçe öğrenen Çinli öğrencilerle yaratıcı yazma etkinlikleri yapılmıştır.Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması (case studies) yöntemi kullanılmıştır. Yaratıcı Yazma Etkinliklerinin Çinli Öğrencilerin Yabancı Dil Olarak Türkçe Yazma Becerilerine Etkisi adlı çalışma, Çin – Şanghay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Fakültesi Türkoloji Bölümünde öğrenim gören 12 ikinci sınıf öğrenciyle yürütülmüştür. 2012-2013 öğretim yılı sürecinde dört yaratıcı yazma uygulaması ile yapılan çalışmada veri toplama aracı olarak bu yaratıcı yazma etkinlikleri kullanılmıştır. Çalışmanın başında öğrencilerin yabancı dil olarak Türkçe düzeyleri belirlenerek ve ilgili alan yazın taraması da yapılarak süreç içerisindeki uygulamalar bu düzeyde hazırlanmıştır. Çalışmanın bulgular ve sonuç bölümünde ise uygulamalardan elde edilen veriler, betimsel ve içerik analizi tekniklerine göre yorumlanmıştır. Çalışmada dil, yabacı dil öğretimi, yazma ve yaratıcı yazma kavramları üzerinde ana hatlarıyla durularak, bu kavramların dil öğretiminde diğer etkenlerle ilişkisi üzerine bilgiler verilmektedir. Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesi kapsamında çalışmada yapılan yaratıcı yazma etkinliklerinin Türkçe yazma becerisine etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of creative writing activities towards Chinese learners' writing skillsin TFL (Turkish as Foreign Language) teaching. The study was implemented in the form of the qualitative research (case studies). The Effects Of Creative Writing Activities Towards Chinese TFL (Turkish As Foreign Language) Learners' Writing Skills the participants consisted of 12 second year students at the Turcology Department of Faculty of Eastern Languages and Literature in China-Shanghai International Studies University. In the data collection procedure, the data were collected by means of creative activities done with Chinese TFL learners during 2012-2013 academic years. At the beginning of the study, TFL (Turkish as Foreign Language) level of learners was determined, and based on their levels, the creative writing activities were done. The obtained data were analysed qualitatively as well as content analysis. The results of the study provided that the importance of language, foreign language teaching, writing and creative writing were deeply examined, and the relationship between the principles in language teaching and other factors was presented. Furthermore, the study revealed the effects of creative writing activities towards Turkish writing skills in Turkish as Foreign Language teaching.