Hobi bahçelerinin planlanması ve tasarımı: Konya Karatay Karaaslan Hobi Bahçesi
Planning and design of allotment gardens: Konya Karatay Karaaslan Allotment Garden
  1. Tez No: 418355
  2. Yazar: FATMA ŞEYMA KEF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHAT AÇIKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hobi Bahçesi, Hobi Bahçesi Planlanması ve Tasarımı, Karatay Karaaslan Hobi Bahçesi, Allotment Garden, Allotment Garden Planning and Design, Karatay Karaaslan Allotment Garden
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Hobi Bahçeleri, Türkiye için yeni sayılacak bir kavramdır ve geçmişi 1980'li yılların ortalarına dayanmaktadır. Çoğunluğu, bulunduğu bölgenin yerel yönetimlerince kurulan ve yönetilen bu bahçelerin yönetmeliklerinde ortak bir dile sahip olunmadığı, yönetiminde ve işletilmesinde farklılıklar olduğu gözlemlenmektedir. Bu çalışma kapsamında dünyadaki ve Türkiye'deki Hobi Bahçeleri incelenerek Karatay Karaaslan Hobi Bahçesinin planlama ve tasarım açısından eksiklerinin saptanması, kullanıcı ihtiyaçlarının ve taleplerinin anketlerle belirlenmesi, yeni yapılacak Hobi Bahçeleri için öneriler geliştirilerek altlık oluşturmak hedeflenmiştir. Konya Karatay merkez ilçesinde bulunan Karatay Karaaslan Hobi Bahçesi, çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bilgiye erişim ve alana ulaşım kolaylığı, Karatay Belediyesi'nden veri sağlama kolaylığı çalışma alanının seçilmesinde etkili olan etmenlerdendir. Araştırma 4 aşamada gerçekleştirilmiş olup bunlar; • Literatür taraması, Avrupa ve Türkiye'den örneklerin incelenmesi, • Alan analizlerinin yapılması, • Anket ve sözlü görüşmeler sonucu veri toplanması, • Elde edilen tüm verilerin analiz edilmesi ve değerlendirilmesidir. Araştırma sonucunda, dünyadaki ve Türkiye'deki örnekler ile konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmalar incelenmiş, çalışma alanında gerçekleştirilen arazi çalışmaları ve anket uygulamasından elde edilen veriler ile Konya Karatay Karaaslan Hobi Bahçesine ilişkin sorunlar saptanmıştır. Bu sorunlara yönelik çözüm önerileri getirilmiş, elde edilen veriler doğrultusunda Hobi Bahçeleri için planlama, tasarım ve yönetime ilişkin öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Allotment Garden is a newly introduced term for Turkey and dates back to the midst of 1980's in Turkey. These allotment gardens, the majority of which have been founded and administered by the municipalities, are seen to not have a set of shared regulations and to have crucial distinctions both in their establishment and administration. This study mainly aims to spot the lacks of Karatay Karaaslan Allotment Garden in terms of its planning and design by examining the allotment gardens both in Turkey and across the world, determine the needs and demands of the tenants of this garden and create base data by making suggestions for new allotment gardens to be built in the future. Karatay Karaaslan Allotment Garden, located in Karatay Central District in Konya, was selected as the research area since it is easy to access in terms of information and transportation, and the municipality helped more to share data. This research was carried out in 4 chapters and these are as follow: • A literature review about the subject, the review of samples across Turkey and the world, • Carrying out a field analysis, • Data collection via interviews and questionnaires, • Lastly, analysing and evaluating the findings acquired. As a result of the research, the previous research related to the study and the examples of allotment gardens in both Turkey and world have been examined, the problems of Konya Karatay Karaaslan Allotment Garden have been spotted through the data obtained field studies in the research area and questionnaire administered to the tenants of the allotment garden. Recommendations for the solutions and about planning, design and management have also been made.