Geri Dön

Deneysel aşınma modeli verileri için uygun parametre seçimi

Selecting suitable parameters for experimental wear model data

  1. Tez No: 418382
  2. Yazar: FARUK SİREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS İSTİF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma Karakteristikleri, Aşınma Deneyleri, Karbon Nanotüp, Triboloji, Aşınma, Pin-on Disk, Aşınma Oranı, Wear Behavior, Wear Tests, Carbon Nanotubes, Tribology, Wear, Pin-on Disc, Wear Rate
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63

Özet

Sürtünme ve aşınma hareketli makine parçalarında mühendislik açısından önemli araştırma konularından biridir. Temas halinde çalışan mekanik parçalarda malzeme çiftine, yüzey pürüzlülüğüne, temas yüzeyinde yabancı madde olup olmadığına, uygulanan normal kuvvete bağlı olarak gelişen aşınma deformasyonu kaçınılmaz bir durum olup, belli bir sınırın üzerinde olması durumunda hasara yol açar. Makinalar üzerinde isteğe bağlı olmayan aşınma sonucu oluşan hasarlar ekonomik açıdan da kayıplara neden olur. Hasarı azaltmak, minimize etmek, çalışma ömrünü uzatmak için yağlama yapılabilir ya da kuru sürtünme durumunda çalışan parçalarda aşınma direncini arttırıcı tedbirler alınabilir. Bu tedbirlerden biri malzeme yapısı üzerinde yapılan iyileştirmelerle ilgilidir. Örneğin alüminyuma sinterleme yöntemiyle grafen, karbon nanotüp, katılarak mekanik özellikler ve aşınma direnci gibi özellikler arttırılabilir. Alüminyum sinterleme (metal matrisli kompozitler) sanayide yaygın bir kullanıma sahiptir. Aşınma ile ilgili teorik bir hesaplama ve modelleme yapmak oldukça zordur. Grafen yağlayıcılığı, karbon nanotüp ise dayanım ve aşınma direncini yükseltir [1]. Bu çalışmada sinterleme yöntemiyle imal edilmiş, 0,5wt%- 1wt% ve 2wt% oranında karbon nanotüp (CNT) ilave edilmiş alüminyum karbon nanotüp malzemelerinin istatistiksel modelleme için gerekli olan aşınma verilerinin elde edilmesi amaçlanmıştır. Uygun parametrelerin seçimi (Normal kuvvet (F), Aşınma yolu (x),parçaların çizgisel hızı (w)) yapılarak modelleme çalışması için aşınma deneyi verileri düzenlenecektir. Ayrıca xiii normal kuvvetin değişmesi gibi farklı çalışma koşulları için aşınma karakteristikleri incelenecektir. Bu tez çalışması 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde triboloji ve sürtünme ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde aşınma mekanizmaları, test metodolojisi ve karbon nanotüp hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise pin on disk test prosedürü ve çalışmaya esas oluşturan deneyler ve sonuçları işlenmiştir.

Özet (Çeviri)

Friction and wear in moving machine parts is one of the most important research subjects in engineering. Wear deformation depends on pair of material, surface roughness, applied force and whether the impurity material contacted to the surface or not in mechanical parts. When deformation level exceed predetermined deformation level, damage occurs. Unexpected wear on machine parts, cause economical loses. To reduce the damage and extend the working life, lubrication or dry friction resistance enhancing measures can be taken in order to increase friction resistance. One of these measures is related to improvement of the materials structure. For example mechanical specifications and wear resistance can be increased by adding graphene or carbon nanotube to aluminium by sintering. Aluminum sintering (metal matrix composites) have a common use in the industry. It is very difficult to calculate or find out a wear model because of wear mechanism is complex phenomenon. Graphene increases lubrication and carbon nano tubes increases strength and wear resistance [1]. This study has been done for aluminium carbon nanotubes (CNT) which manufactured by sintering method and the carbon content of 0.5 wt% - 1wt% and 2wt% of the CNT material, intended to obtain the wear data which is necessary for statistical modeling. xv By selection of appropriate parameters (normal force (F) wear path (x) is the linear velocity (w)) for modeling of wear test data will be analyzed. Also wear characteristics for different operating conditions, such as changing the normal force will be investigated. This thesis consists of three parts. General information regarding tribology and friction are given in the first section. In the second section, wear mechanisms, information about the test methodology and carbon nanotubes are given. In the third section, pin on disc test procedures and forms the basis of experimental studies and the results are processed.

Benzer Tezler

  1. CNC freze tezgahı için kesme parametrelerinin akıllı yöntemlerle elektronik ortamda optimizasyonu

    CNC milling cutting parameter optimization with using intelligent methods in lectronic environment

    OĞUZ ÇOLAK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Makine MühendisliğiSüleyman Demirel Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CAHİT KURBANOĞLU

  2. Mil kaplama kalınlığının otomotiv turboşarjının dinamik davranışlarına etkisi

    Influence of shaft coating thickness on dynamic behaviors of an automotive turbocharger

    MURAT OK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Makine MühendisliğiDüzce Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAMİT SARUHAN

  3. İTÜ TRİGA Mark-II reaktörünün özayarlı adaptif kontrolü

    Self-tuning control of ITU triga mark-II reactor

    KADİR ERKAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiMarmara Üniversitesi

    Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BURHANETTİN CAN

  4. Modelling, processing and mechanical properties of aspartic polyurea

    Aspartik polyurea modellenmesi, işlenmesi ve mekanik özellikler

    MOSTAFA KHADEM HAGHIGHI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Kimya Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. VEDAT ZİYA DOĞAN