Tehlikeli kimyasallarla çalışmalarda risk analizleri; Hazop uygulama örneği
Ri̇sk analysi̇s i̇n worki̇ng wi̇th hazardous chemi̇cal; Hazop application example
- Tez No: 418495
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER UTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, risk değerlendirmesi, HAZOP, Tehlikeli kimyasal, Occupational health and safety, risk assessment, HAZOP, dangerous chemicals
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Iş sağlığı ve güvenliğinin ülkemizde ve dünyada son yıllarda önemi giderek artmaktadır. 4331 sayılı kanunun içinde yer alan ve sonrasında 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile tamamen bağımsız bir kanun olarak karşımıza çıkan ve çeşitli yönetmelikle şekillenen iş sağlığı ve güvenliği giderek değer kazanmaktadır. iş sağlığı ve güvenliğinde artık risk değerlendirme zorunlu hale gelmiştir. Risk değerlendirme iş sağlığı ve güvenliği için önemlidir. Risk değerlendirme yöntemlerinden Hazop da kimyasal ağırlıklı gibi görünsede önemi her sektörde artan bir yöntemdir. Hazop riskleri en aza indirmeyi amaçlar. Tehlikeli kimyasallar her sektörde yaygın kullanılmakta olup kolay şekilde evlerimize kadar rahatlıkla girmiştir. Korunma yöntemleri giderek önem kazanmıştır. Bu çalışmada; her geçen gün tüketimi artan tehlikeli kimyasallar ve risk değerlendirme yöntemlerinden Hazop üzerinde durulmaya çalışılmıştır. İlgilenen herkesin Hazop yöntemimini ve tehlikeli kimyasallar hakkında az da olsa bilgi sahibi olmasını hedeflenmiştir. İş sağlığı ve güvenliğinin en yakınımızdan başladığını belirtilmek istenmiştir. Ayrıca çalışmamızda; İş sağlığı ve güvenliği konularına yazılmış tezler ,internet kaynakları gibi konularla alakalı tüm ulaşılabilir bilgilerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
RİSK ANALYSİS İN WORKİNG WİTH HAZARDOUS CHEMİCAL; HAZOP APPLICATION EXAMPLE ABSTRACT Occupational health and safety of our country and the world are increasingly important in recent years. Located in the Law No. 4331 and No. 6331 after the occupational health and safety laws and the law as we encounter a completely independent and shaped by a variety of occupational health and safety regulation is increasingly gaining value. in occupational health and safety risk assessment has now become mandatory. Risk assessment is important for occupational health and safety. Hazop the importance of risk assessment methods is largely by chemicals as a method of increasing weight in each sector. Hazop aims to minimize risks. Hazardous chemicals are used widely in all sectors entered our house easily. Conservation methods have become more important. In this study; increasing with each passing day consumption of dangerous chemicals and risk assessment methods have been tried to stand on Hazop. Anyone interested in Hazop yöntemim and aimed to have a little bit of information about hazardous chemicals. Occupational health and safety were asked to indicated that the nearest we start. Also in our study; Theses written on occupational health and safety issues are relevant to issues such as the internet is utilized all available information sources.