Analitik Network Prosesi (ANP) yöntemi kullanılarak Ankara ili için entegre katı atık tesisi uygun yer tayini
The selection appropriate area of integrated solid waste plant using the Analytic Network Process method to Ankara city
  1. Tez No: 418527
  2. Yazar: MUSTAFA BAYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KORKUT ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Entegre Katı Atık Yönetimi, Entegre Katı Atık Tesisi, Analitik Network Prosesi, Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri, Integrated Solid Waste Management, Integrated Solid Waste Plant Analytic Network Process, Multi-Criteria Decision Making Techniques
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Nüfus artışı, endüstriyel gelişmeler ve artan tüketim eğiliminin sebep olduğu katı atık miktarı ve türündeki artış, her bir atık türü için ayrı yönetim sistemi kurmak yerine tüm atıkları içine alan bir Entegre Katı Atık Yönetimi yaklaşımını ortaya çıkarmıştır. Ankara ili, aldığı yüksek orandaki göç nedeniyle çok hızlı ve kontrolsüz olarak büyümekte olup gelecek yıllar göz önüne alındığında mevcut katı atık bertaraf alanlarına alternatif olacak yeni alanların belirlenmesi önemli bir araştırma konusu haline gelmektedir. Bu amaçla Ankara il sınırları içerinde doğal yaşama ve ekonomik şartlara en uygun bölgenin araştırıldığı bu çalışmamızda; ilk olarak Entegre Katı Atık Tesisi yer seçimi için konuyla ilgili yapılan diğer araştırmalar ve çalışma alanının mevcut durumu da göz önünde bulundurularak 3 ana kriter 17 alt kriter ve 7 alternatif bölge belirlenmiş sonrasında bu kriterler ve alternatifler ikili karşılaştırmalar ile ağırlık değerleri belirlenmek üzere anket vasıtasıyla uzman görüşlerine sunulmuştur. Uzman görüşleri sonrası elde edilen sayısal verilerin, çok kriterli karar verme tekniklerinden Analitik Network Prosesi yöntemi ile değerlendirilmesi neticesinde Ankara ili için en uygun Entegre Katı Atık Tesisi yeri olarak Bala ilçesi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in amount and type of solid waste that is caused by the population growth, industrial developments and rising propensity to consume has revealed a İntegrated Solid Waste Management approach of involving all waste instead of establishing a separate management system for each type of waste. Ankara province is growing very fast and in an uncontrolled manner due to high rate of migration and considering the future years, it is become a significant research topic to determine new solid waste disposal sites as an alternative to the existing ones. To this end the most appropriate alternative area for the natural living and economic conditions within ankara province boundaries which investigated in this study; initially, for the selection area of alternative Integrated Solid Waste Plant was determined 3 main criteria, 17 sub-criteria and 7 alternatives area (county) considering the current state of the study area and other studies conducted on this topic, subsequently these criteria and alternatives were consulted the expert opinions by a survey to assign weight values with the pairwise comparison method. As a result of the quantitative datas that obtained taking expert opinions are analyzed using the Analytic Network Process method which is one of the multi-criteria decision making techniques, was determined the Bala county as the most appropriate alternative Integrated Solid Waste Plant area for Ankara.