İsmailoğlu üzüm tipinde bazı kalite artırıcı uygulamaların verim ve verim unsurları üzerine etkileri
The effects of yield and yield components of some quality increase applications on Ismailoglu grape type
- Tez No: 418912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İsmailoğlu, 1/3 cluster tip reduction, shoot tip reduction, TKI-Humas, yield, quality, İsmailoglu, 1/3 cluster tip reduction, shoot tip reduction, TKI-Humas, yield, quality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Özet: Bu çalışma, 2013 yılı vejetasyon periyodunda Nevşehir ili'nde yerli köklü üzerinde yetiştirilen 15 yaşındaki İsmailoğlu (Vitis vinifera L.) üzüm tipinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kontrol (K), 1/3 Salkım Ucu Kesme (1/3 SUK), Sürgün Ucu Alma (SUA), 1/3 SUK+SUA, TKİ-Hümas (Topraktan), TKİ-Hümas (Yapraktan), TKİ-Hümas (Topraktan+Yapraktan), 1/3 SUK+TKİ-Hümas (Topraktan), 1/3 SUK+TKİ-Hümas (Yapraktan), 1/3 SUK+TKİ-Hümas (Topraktan+Yapraktan), SUA+ TKİ-Hümas (Topraktan), SUA+TKİ-Hümas (Yapraktan), SUA (Topraktan+Yapraktan), 1/3 SUK+SUA+TKİ-Hümas (Topraktan), 1/3 SUK+SUA+TKİ-Hümas (Yapraktan), 1/3 SUK+SUA+TKİ-Hümas (Topraktan+Yapraktan) uygulamalarının İsmailoğlu üzüm tipinde verim ve verim unsurları üzerine etkileri incelenmiştir. En yüksek üzüm verimi (16.15 kg/asma) TKİ-Hümas (Topraktan) uygulaması ile; en yüksek salkım ağırlığı (652.39 g) 1/3 SUK+UA uygulaması ile; en yüksek tane ağırlığı (4.19 g) 1/3 SUK+UA+TKİ- Humas (Yapraktan) uygulaması ile; en uzun tane (18.02 mm) UA+TKİ- Humas (Topraktan) uygulaması ile, en geniş tane (17.78 mm) 1/3 SUK+UA+TKİ- Humas (Yapraktan) uygulaması ile; en yüksek pH (3.55) 1/3 SUK uygulaması ile; en yüksek oBriks (21.63) K uygulaması ile; en yüksek Titrasyon Asitliği (%0.70) K uygulaması ile; en yüksek olgunluk indisi (44.06) 1/3 SUK uygulaması ile; en yüksek şıra randımanı (810.00 ml) UA+TKİ- Humas (Yapraktan) uygulaması ile; en yoğun L* renk değeri (42.04) TKİ- Humas (Topraktan+Yapraktan) uygulaması ile; en yoğun a* renk değeri (2.60) 1/3 SUK+TKİ- Humas (Topraktan) uygulaması ile; en yoğun b* renk değeri (7.16) 1/3 SUK+TKİ- Humas (Topraktan) uygulaması ile elde edilmiştir. İsmailoğlu üzüm tipinde, üzüm verimini artırmak için TKİ-Humas'ın topraktan uygulaması tavsiye edilebilir nitelikte bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted İsmailoğlu (Vitis vinifera L.) grape type and its vine which was aged 15 was grown on its own root in a vegetation period of 2013 in Nevşehir province. In this research, it was investigated whether the applications of Control (C), 1/3 cluster tip reduction (1/3 CTR), shoot tip reduction (STR), 1/3 CTR+STR, TKI-Humas (Soil), TKI-Humas (Foliar), TKI-Humas (Soil+Foliar), 1/3 CTR+TKI-Humas (Soil), 1/3 CTR+TKI-Humas (Foliar), 1/3 CTR+TKI-Humas (Soil+Foliar), STR+TKI-Humas (Soil), STR+TKI-Humas (Foliar), STR+TKI-Humas (Soil+Foliar), 1/3 CTR+STR+TKI-Humas (Soil), 1/3 CTR+STR+TKI-Humas (Foliar), 1/3 CTR+STR+TKI-Humas (Soil+Foliar) on yield and yield components of İsmailoğlu grape type. The results were obtained as the highest grape yield (16.15 kg/vine) with TKI-Humas (Soil), as the highest cluster weight (652.39 g) with 1/3 CTR+STR, as the highest berry weight (4.19 g) with 1/3 CTR+STR+TKI-Humas (Foliar), as the longest berry (18.02 mm) with STR+TKI-Humas (Soil), as the widest berry (18.02 mm) with STR+TKI-Humas (Soil), as the highest pH (3.55) with 1/3 CTR, as the highest oBrix (21.63%) with C, as the highest Titratable Acidity (0.70%) with C, as the highest maturity index (44.06) with 1/3 CTR, as the highest grape juice yield (810.00 ml) with STR+TKI-Humas (Foliar), as the highest intensity of L* color (42.04) with TKI-Humas (Soil+Foliar), as the highest intensity of a* color (2.60) with 1/3 CTR+TKI-Humas (Soil), as the highest intensity of b* color (7.16) with 1/3 CTR+TKI-Humas (Soil) applications. To increase the grape yield of İsmailoğlu grape type can be recommended TKI-Humas-Soil application was found quality.