Esnek atölye tipi çizelgeleme proplemleri için bir dağınık arama metodu
A scatter search method for flexible job shop scheduling problems
- Tez No: 418918
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dağınık Arama Metodu, Esnek Atölye Tipi Çizelgeleme Problemleri, Meta-sezgisel Yöntemler, Scattered Search Method, Flexible Job Shop Scheduling Problems, Meta-heuristics Method
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Çizelgeleme problemleri üretim sistemleri için en önemli problemlerden birisidir. Üretim sistemlerindeki çizelgeleme problemlerinin en genel hallerinden birisi de esnek atölye tipi çizelgeleme problemidir. Bu çalışmada, esnek atölye tipi çizelgeleme problemleri için dağınık arama metodu kullanılarak bir çözüm yöntemi geliştirilmiştir. Bu konuyla ilgili yapılan diğer çalışmaları analiz etmek amacıyla, literatürde yer alan, esnek atölye tipi çizelgeleme problemleri ile ilgili çalışmaların yanında, literatürde dağınık arama metodu kullanılarak çözüm yöntemi geliştirilen çalışmalar da incelenmiştir. Bu çalışmada, çizelgeleme metodolojisi, çizelgeleme problemlerinin yapısı, çizelgeleme problemlerinin çözümünde kullanılan yöntemlerden bahsedilmiştir. Esnek atölye tipi çizelgeleme problemlerinin çözümü için geliştirilen dağınık arama metodu, örnek bir problem üzerinden adım adım açıklanmıştır. Geliştirilen yöntemde kullanılacak parametrelerin en uygun değerlerini belirlemek için bir parametre optimizasyonu yapılmıştır. Geliştirilen yöntemin etkinliği, literatürdeki sıkça kullanılan problem grupları üzerinde test edilmiş ve bu alandaki diğer çalışmalar ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Scheduling is one of the most important problems for production system. One of the most general states of the scheduling problems in production systems is the flexible job-shop scheduling problem. In this study, we have developed a solution method using scattered search method to solve flexible job shop scheduling problems. In order to analyze other studies about this subject, besides flexible job shop scheduling problems in the literature, studies developed a solution method using scatter search method in the literature was examined. In this study, the scheduling methodology, the structure of scheduling problems and the methods used to solve scheduling problems has been mentioned. The scatter search method developed for solving the flexible job shop scheduling problem is explained step by step through a sample problem. Parameters are optimized to determine of the fair value of the parameters to be used in the developed methods. The effectiveness of the developed method has been tested through frequently used problem sets in the literature and having compared with other studies in this area