Biopestisit Bacilius subtilis QST 713 ile Azotobacter vinelandii uygulamalarının muhafaza sürecinde sofralık üzüm kalitesine etkileri
Effects of biopesticide Bacilius subtilis QST 713 and Azotobacter vinelandii applications on the table grape quality during the storage period
  1. Tez No: 418924
  2. Yazar: ECE GÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sofralık üzüm, Biopestisit, hasat sonrası, kalitenin korunması, SO2, Table grapes, Biopestisit, post harvest, quality retention, SO2
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hasat sonrasında tane çatlaması, çürüme ve salkım iskeleti kuruması gibi sorunlar sofralık üzümün pazarlamasını sınırlayan önemli faktörlerden bazılarıdır. Gri küf sofralık üzümün en önemli hasat sonrası hastalığıdır. Gri küfün kontrolünde SO2 kullanımı yaygın bir uygulama olmakla birlikte SO2 uygulamaları üzümlerde sülfit birikimine neden olabilir. SO2 kalıntıları insanlara tehlikeli olup organik ürünlerin hasat sonrasında kullanımına izin verilmez. Bu nedenle, çürümeleri geciktirmek için SO2'ye alternatif hasat sonrası yöntemleri denenmektedir. Bu çalışmada 'Antep Karası' ('AK') ve 'Ekşi Kara' ('EK') Vitis vinifera L. sofralık üzüm çeşitlerinin hasat sonrasında kalite kayıplarının önlenmesi amacıyla Bacillus subtilis (Bs) QST 713 ile Azotobacter chroococum + Azotobacter vinelandii (Ac+Av) karışımı preparatların etkileri denenmiştir. Konya ili Bozkır İlçesi Hamzalar Beldesinde üretici bağlarında hasat öncesinde uygulama yapılan örneklerin hasattan hemen sonra Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü soğuk hava deposuna konulmuştur. Uygulamalar Bs 15 ml L-1, Bs 30 ml L-1, Ac+Av 10 ml L-1, Ac+Av 20 ml L-1 ve SO2 ped jeneratörü tek doz olarak kullanılmış, ayrıca hiçbir uygulama yapılmayan örnekler kontrol olarak depolama sürecine dahil edilmiştir. Bakteri preparatları hasattan 24 saat önce salkımlara sırt pülverizatörü ile uygulanmıştır. Hasattan 2 saat sonra laboratuvara taşınan örnekler yaklaşık 500 gramlık poşetlere konularak kasalar içerisinde 0 ±1 °C atmosfer soğutmalı depoda muhafazaya alınmışlardır. Başlangıçtan itibaren 15 gün arayla alınan örneklerde ağırlık kayıpları (%), tane ve salkım iskeletinde L, C, h°, meyve suyunda °Brix (%), pH, titre edilebilir asitlik (g L-1), olgunluk indisi, tane kabuk yırtılma direnci (g), saptan kopma direnci (g), görünüm (1-9 skala), tat (1-9 skala), salkım iskeletinde kararma (1-4 skala), tanelerde çürüme oranı (%) analizleriyle kalite değişimi takip edilmiştir. Tesadüf blokları deneme deseninde planlanan çalışmada elde edilen sayısal değerlerin varyans analizleri yapılmıştır. 'AK' üzüm çeşidinde ağırlık kaybı kontrolde en çok %1.14'e ulaşmıştır. Bs uygulamalarındaki ağırlık kayıpları depolamanın sonuna kadar SO2 uygulamasının altında kalmıştır. Bs 30 ml L-1 uygulamasında %0.53 ve SO2 uygulamasında %1.28 düzeyinde tespit edilmiştir. 'EK' üzüm çeşidinde Bs uygulamalarının depolama sürecindeki ağırlık kayıplarına etkileri 75. güne kadar (Bs 15 ml L-1, %2.63 ve Bs 30 ml L-1 %2.63) Kontrolün (%3.93) altında kalmıştır. En az ağılık kaybı tüm analiz dönemlerinde SO2 uygulamalarında tespit edilmiştir. SO2 uygulamasında 105. gündeki ağılık kaybı %3.28 düzeyindedir. Bu çalışmada incelenen tüm parametreden elde edilen sonuçlara göre 'AK' ve 'EK' üzüm çeşitlerinin hasat sonrası kalite kayıplarının önlenmesinde Bs 15 ml L-1, Bs 30 ml L-1, Av 10 ml L-1, Av 20 ml L-1, SO2 uygulamaları belirli ölçülerde etkili oluştur. Bs 15 ml L-1, 'AK' çeşidinde ağırlık kaybının önlenmesi, tane L değeri, olgunluk indisinin korunması; 'EK' çeşidinde tane C değeri, °Brix düzeyinin korunması, salkım iskeleti kararmasının önlenmesi, saptan kopma direnci ve kabuk yırtılma direnci ile tat ve görünümün korunması değerleri bakımından öne çıkmaktadır. Bs 30 ml L-1, 'AK' çeşidinde ağırlık kaybının önlenmesi, °Brixin düzeyinin korunması, salkım iskeleti kararmasının önlenmesi, saptan kopma direnci, tat, görünüm ve titre edilebilir asitlik düzeyinin korunması; 'EK' çeşidinde tane C değeri, °Brix düzeyi, tat ve görünüm, pH ve Oİ düzeyinin korunması ve çürümenin önlenmesi değerleri bakımından öne çıkmaktadır. Ac+Av 10 ml L-1, 'AK' çeşidinde tat ve görünümün korunması; EK' çeşidinde ağırlık kaybı ve salkım iskeleti kararmasının önlenmesi nitelikleri bakımından öne çıkmaktadır. Ac+Av 20 ml L-1, 'AK' çeşidinde tane L ve C değerleri, Oİ ve yırtılma direncinin korunması; 'EK' çeşidinde ağırlık kaybının önlenmesi, °Brix düzeyi, pH ve görünümün korunması, salkım iskeleti kararmasının önlenmesi değerleri bakımından öne çıkmaktadır. SO2, 'AK' çeşidinde ağırlık kaybının önlenmesi, tane L değeri, saptan kopma ve yırtılma dirençleri, pH, tat ve görünümün korunması ile çürümenin önlenmesinde öne çıkmaktadır. 'EK' çeşidinde ağırlık kaybının önlenmesi, pH ve görünüm, titre edilebilir asitlik düzeyinin korunması ve çürümenin engellenmesinde daha etkili bulunmuştur. Bs ve Ac+Av uygulamaları özellikle kısa süreli sofralık üzüm muhafazasında SO2 uygulamalarına bir alternatif olabilme potansiyeli göstermiştir. 2 ay veya daha uzun süreli sofralık üzüm muhafazasında Bs 15 ml L-1 ve Bs 30 ml L-1, SO2 uygulamalarına bir alternatif niteliğinin yanı sıra kalıntı probleminin önlenmesi veya azaltılmasında birlikte uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Postharvest problems like berry shattering, decay and stem desiccation are some of the important factors that limit the marketing of table grapes. Gray mold is the most important postharvest disease of table grapes. In spite of the fact that the use of SO2 in controlling gray mold is common practice, SO2 treatment might result in the accumulation of sulfite residues in grapes. SO2 residues are dangerous to people, and it is not allowed for use in organic produce as a postharvest treatment. Thus, alternative postharvest methods to SO2 have been used for delaying decays. This study conducted in order to prevent quality retention during storage period of table grape varieties 'Antep Karası' ('AK') and 'Ekşi Kara' ('EK') Vitis vinifera L. by pre-harvest (24 hours prior to harvest) Bacillus subtilis (Bs), and Azotobacter chroococ + Azotobacter vinelandii (Ac + Av) mixture preparation sprayed as Bs 15 ml L-1, Bs 30 ml L-1, Ac + Av 10 ml L-1, Ac + Av 20 ml L-1 in the producer vineyard of Hamzalar town of Bozkır district of Konya province. 2 hours after harvesting samples carried to Selcuk University Faculty of Agriculture Department of Horticulture laboratory were put into 500 g sachets in boxes were stored at 0 ± 1 °C atmosphere refrigerated room. SO2 pad generator and untreated samples utilized as check. In samples taken 15 days intervals from the beginning quality changes as weight loss [(WL) (%)], berry and rachis color L, C, h° values, °Brix (%), pH, titratable acidity [(TA) (g L-1)] in fruit juice, maturity index (MI), berry cracking resistance [(CR) (kg)], tensile strength [(TS) (kg)], appearance (0-4 scale), taste (0-4 scale), rachis browning [(RB) (0-4 scale)], decay rate [(DR) (%)] were analyzed. Variance analysis of numerical values obtained in the study randomized block design have been made. WL was the most in the control of 'AK' reached 1.14%, and WL of Bs applications were below SO2 application until the end of storage period that were detected at Bs 30 ml L-1 and SO2 application 0.53%, and 1.28% respectively. WL of 'EK' at the 75th days of storage period by Bs 15 ml L-1, Bs 30 ml L-1 and Control were 2.63%, 2.63%, 3.93% respectively. Least WL was detected at SO2 application 3.28% at 105th days of storage period. This study examined in comparison with the results obtained from all of the parameters 'AK' and 'EK' post-harvest quality retentions by Bs 15 ml L-1, Bs 30 ml L-1, Ac+Av 10 ml L-1, Ac+Av 20 ml L-1, SO2 applications were effective on the certain criteria. Bs 15 ml L-1, on the 'AK' variety stands out in terms of to prevent the WL, berry L value, MI; and on the 'EK' berry C value, °Brix, RB, TS and berry CR, taste and appearance. Bs 30 ml L-1, on the 'AK' stands out in terms of prevention of WL, °Brix, RB, TS, taste, appearance and TA level; on the 'EK' berry C value, °Brix, taste, appearance, pH, and MI and DR. Ac+Av 10 ml L-1, on the 'AK' stands out in terms of taste and appearance; on the 'EK' WL, RB. Ac+Av 20 ml L-1, on the 'EK' stands out in terms of prevention of L and C values, MI, and CR; on the 'EK' WL, °Brix, pH and appearance, RB values. SO2, on the 'AK' was more effective on WL, berry L value, TS and berry CR, pH, taste and appearance, and DR; on the 'EK' prevention of WL, pH and appearance, TA, and DR. Bs and Ac + Av applications have shown the potential to be an alternative to SO2 in especially the short-term table grape preservation practices. Bs 30 ml L-1 and Bs 15 ml L-1 for 2 months or longer table grapes storage to be an alternative to SO2 application administered together in the quality retention as well as residues problem.