Bakterilerin pamukta kırmızı örümcek türlerinin(Tetranychus spp.)biyolojik mücadelesi ile bitki verim parametreleri üzerine etkisinin araştırılması
The investigation of effect of bacteria in biological control of red spider mite(Tetranycus spp.)and plant yield parameter in cotton
  1. Tez No: 595914
  2. Yazar: SEFA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL TOZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteri, Biyolojik mücadele, Bitki verim parametreleri, Kırmızı örümcek, Pamuk, Tetranychus spp, Bacteria, Biological control, Plant yield parameter, Red spider mite, Cotton, Tetranychus spp
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma; tarla koşullarında pamukta bitki kalitesi ve verimi üzerine olumsuz etki yapan kırmızı örümcek türlerinin (Tetranychus spp.) biyolojik mücadelesinde iki adet bakteri izolatının (Bacillus subtilis PA1 ve Paenibacillus azotofixans PA2 strains) formülasyonunun kullanılabilirliğini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Denemeler 3 farklı lokasyonda ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuş olup; kontrol olarak, Lambda-Cyhalothrin etken maddeli bir ticari preparat kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; biyoajan formülasyonu uygulamalarında kırmızı örümcek yoğunluğu önemli ölçüde düşürülmüş olup, kontrole kıyasla sonuçlar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Ayrıca, biyoajan uygulamasında kontrole oranla pamuk bitkisi gelişim parametreleri olan meyve dal sayısı %130,20, bitki taç çapı %88,16, bitki boyu %40,15, çiçek sayısı %21,25 ve odun dalı sayısı %18,13 oranında olmak üzere önemli derecede artmıştır. Benzer şekilde her üç deneme parselinde de ortalama koza sayısında %126,53 ve koza ağırlığında ise %54,65 oranında artış gözlenmiştir. Zararlı ile mücadele amaçlı kullanılan biyoajan formülasyon uygulamasının başarılı olmasının bir sonucu olarak da verim pozitif yönde etkilenmiş olup, ortalama kütlü pamuk verimi %80,03 ve lif verimi %82,17 artış göstermiştir. Sonuç olarak, bu iki bakteriden oluşan formülasyonun pamuk yetiştiriciliğinde zararlı kontrolünde biyopestisit olarak kullanılabileceği ve aynı zamanda verim ve kalite artışında da önemli bir role sahip olacağı sonucuna varılmıştır. 2019, 65 sayfa
Özet (Çeviri)
This work was done to determine the usability of two bacterial isolates (Bacillus subtilis PA1 and Paenibacillus azotofixans PA2 strains) in biological control of red spider species (Tetranychus spp.) and effects on plant quality and yield in cotton under field conditions. Assays were established in 3 different locations and 3 replications; a commercial preparation with Lambda-Cyhalothrin active ingredient as a control, was used. According to the results; red spider density was significantly reduced in the bacterial formulation applications, and the results were statistically significant compared to the control. In addition, the number of fruit branches in the cotton plant is 130,20%, plant crown diameter is 88,16%, plant height is 40,15%, the number of flowers is 21,25% and the number of wood branches is 18,13% plant growth significantly increased in the bacterial application. Similarly, the average number of cocoons increased 126.53% and cocoon weights increased 54.65% in all three trial parcels. As a result of the successful use of bacterial application to combat the pests, the yield was positively affected, bulk cotton yield 80.03% and fiber yield 82.17% increased. As a result, it is thought that the bacterial formulation consisting of these two bacteria can be used as a biopesticide in the control of pest in cotton cultivation and also has an important role in the increase of productivity. 2019, 65 page